LONDEN - Bij Arsenal groeit het besef dat Robin van Persie (22) daadwerkelijk de opvolger van de illustere Dennis Bergkamp (36) kan worden. Na de indrukwekkende invalbeurt van de oud-Feyenoorder tegen Sparta Praag (3-0), met twee treffers in vier minuten en een gemiste kans op een unieke hattrick, regende het complimenten voor de getructe aanvaller.

Vooral Bergkamp zelf, die tegen Sparta Praag goed speelde maar niet tot scoren kwam, sprak lovende woorden over Van Persie. "Hij is zo'n speler die het verschil kan maken", zei de oud-Ajacied met bewondering in zijn stem. "Hij kan iets voor zichzelf of voor een ploeggenoot creëren. Robin laat dat nu meer dan ooit zien."

Zelfvertrouwen

Volgens Bergkamp barst Van Persie momenteel van het zelfvertrouwen. "Dat is ook het geheim van zijn huidige succes. Voor jonge, talentvolle spelers is vertrouwen in jezelf heel belangrijk. Daardoor krijg je controle over je eigen spel en ga je ook scoren. Robin is zo'n jongen die veel zelfvertrouwen nodig heeft. Het neigt bij hem zelfs naar arrogantie. Maar wij weten bij Arsenal wel beter. Het is pure kwaliteit."

Veel van Van Persie herkent Bergkamp uit zijn eigen beginjaren op Highbury. "We hebben dezelfde dingen meegemaakt. Het valt niet mee om je bij een nieuwe club te ontplooien. Er komt veel op je af, zowel op als buiten het veld. Maar Robin blijft zichzelf. Ik help hem daarbij en deel mijn ervaringen met hem. Hij staat daar voor open. Robin kan goed luisteren, hij toont respect en is leergierig. Met die eigenschappen kan hij alleen nog maar beter worden."

Van Persie was dit seizoen in twaalf duels van Arsenal actief, waarvan vijf keer als basisspeler. Hij kwam vijf keer tot scoren.