BERLIJN - De van omkoping verdachte Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer heeft een lijst gezien met scheidsrechters voor UEFA Cup- en Champions Leaguewedstrijden voordat die officieel was bekendgemaakt. De 26-jarige verdachte zag de lijst in het bezit van de drie Kroatische broers Sapina, die hem in ruil voor geld voetbalwedstrijden lieten manipuleren.

Hoyzer zei donderdag voor de rechtbank in Berlijn dat hij niet wist of de broers daadwerkelijk Europese wedstrijden hadden beïnvloed. Hij verklaarde destijds zeer verrast te zijn geweest, de lijst is zeer vertrouwelijk. Milan Sapina, de oudste van de drie broers, zei hem dat hij de lijst met namen van arbiters 'via contacten' had gekregen.

De UEFA-lijst is inderdaad vertrouwelijk. De Europese voetbalbond maakt hem in de regel één dag voor de wedstrijden bekend. Milan, Filip en Ante weigerden tot dusverre in te gaan op vragen hierover. Hoyzer was een keer getuige van een discussie over een Europese wedstrijd die nog moest worden gespeeld. Het gaat om de UEFA Cup-wedstrijd Panionios Athene en Dinamo Tbilisi op 1 december 2004. De Grieken leidden bij de rust met 1-0, maar het duel eindigde in 2-5. De voormalige arbiter zei overigens tijdens de rechtszaak dat hij ervan overtuigd was dat de broers die wedstrijd niet hadden gemanipuleerd.

Dominik Marks

Hoofdverdachte Robert Hoyzer wees ook met de beschuldigende vinger naar zijn ex-collega Dominik Marks, die eveneens in de beklaagdenbank zit. Marks, die zich nog niet liet horen tijdens het proces, suggereerde volgens Hoyzer zelf een wedstrijd te willen manipuleren. Het zou gaan om VfL Wolfsburg tegen SV Hamburg.

Ante weigerde dat volgens Hoyzer en stelde voor een week later (medio november 2004) de ontmoeting tussen FC Union en Eintracht Braunschweig te manipuleren. Marks beïnvloedde waarschijnlijk een ander duel, dat tussen Karlsruhe en MSV Duisburg op 3 december 2004. Hij zou daarvoor 30.000 euro hebben gekregen.