BEEKBERGEN/HOOFDDORP - De Nederlandse turnbond KNGU dreigt vijf turners met een startverbod voor de komende wereldkampioenschappen in Melbourne. De KNGU heeft een meningsverschil met een groep van twaalf turners en trampolinespringers over een sponsorcontract voor de periode tot en met de Olympische Spelen van Peking 2008.

De betreffende sporters, vertegenwoordigd door vakbond NL Sporter, zijn het niet eens met alle bepalingen in de overeenkomst. Het gaat onder meer over beeldrechten, vergoedingen en de vraag wie een tweede logo op de wedstrijdpakken mag gebruiken: de bond, of een sporter voor een eigen sponsor.

Wereldtitelstrijd

De KNGU stelt zich vooralsnog op het standpunt dat wie niet wil tekenen, niet meedoet aan de wereldtitelstrijd. Van de zeven gekwalificeerde turners behoren er vijf tot de 'risicogroep': Yuri van Gelder, Jeffrey Wammes, Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Loes Linders. Ook trampolinespringers als Alan Villafuerte en Rea Lenders horen bij het twaalftal dat tegenover de KNGU staat.

Juridisch medewerkster Hetteke Frima van de sportersvakbond voert de onderhandelingen met de turnbond. "Mij lijkt het sterk dat het dreigement wordt uitgevoerd, omdat de bond zichzelf dan in de vingers snijdt. Als deze toppers niet mogen meedoen in Melbourne, komt dat de sport en de naam van de KNGU niet ten goede."

Frima kan niet zeggen op welke termijn een mogelijke oplossing zich aandient. Vergelijkingen zijn te trekken met andere sporten, die dit soort sponsorproblemen eerder al meemaakten. "We hebben het onder meer in het schaatsen gezien. Maar dat heeft geen blauwdruk opgeleverd die je overal voor kunt gebruiken. Elke bond is anders. De turnbond gaat vrij conservatief om met dit soort commerciële nieuwigheden en ziet niet hoe veel sporters ook zelf moeten investeren."

De tijd dringt, want maandag gaan de eerste drie sporters al naar Melbourne. Onder hen Van Gelder en Wammes. "We hebben speciaal hierom besloten vroeg te vertrekken", aldus manager Remi Lens. "De sporters moeten geen last hebben van dit soort gedoe. Zij moeten gewoon trainen."

Voorzitter Koffrie van de turnbond, de woordvoerder in deze zaak, was donderdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Topsportmanager Henk Kort van de KNGU wilde weinig kwijt, maar sprak wel de verwachting uit dat alles goed zou komen: "Het wordt allemaal een beetje opgeblazen".