BERN - In de gezonde lucht van de Zwitserse Alpen liet het in eigen land naar adem happende Ajax zich dankbaar reanimeren door FC Thun. Dankzij onder meer twee treffers in blessuretijd namen de Amsterdammers woensdag met een geflatteerde zege (2-4) een voorschot op deelneming aan de tweede ronde van de Champions League.

Bekijk video:
Reactie Heitinga Modem/ Breedband
Reactie Babel Modem/ Breedband

Door de eerste uitzege na ruim drie jaar in het toernooi voor de beste Europese clubteams is Ajax in elk geval zeker van de derde eindklassering en het daaraan gekoppelde ticket voor de derde ronde van de UEFA-beker.

Plekje

Een zege of misschien al een gelijkspel tegen Sparta Praag in de volgende wedstrijd levert de nummer zes van de eredivisie een plekje tussen de beste zestien clubs van de Champions League op.

Dit perspectief voor Ajax past keurig bij de successen die het Nederlands voetbal beleeft. Oranje kwalificeerde zich makkelijk voor het WK onder Van Basten. De Nederlandse jeugdploegen onder de 20 en 17 jaar reikten tot de halve finale van een WK en PSV heeft een veelbelovend uitzicht op deelname aan de tweede ronde van de Champions League.

Uitzicht

Niet vergeten mag worden dat Ajax in tegenstelling tot PSV het goede uitzicht op de tweede ronde van de Champions League mede dankt aan de gunstige loting voor de eerste ronde. Zelden in de geschiedenis van de Champions League bestond een poule uit vier ploegen die in de nationale competitie minimaal tien punten minder dan de koploper vergaarden.

Zo loodsten De Jong en Boukhari de Amsterdamse ploeg pas in blessuretijd langs een nietig FC Thun. Even daarvoor miste Lustrinelli bij gelijke stand (2-2) een ideale mogelijkheid op de derde Zwitserse treffer. Ook voor eigen publiek in Bern kon FC Thun niet camoufleren waarom het volgens de ranglijst van de UEFA de slechtste ploeg van de Champions League is.

Openingstreffer

Veelzeggend voor het in eigen land naar de zesde positie afgezakte Ajax was dat de Zwitsers in de eerste helft drie goede mogelijkheden op de openingstreffer kregen. Lustrinelli, tot twee keer toe, en Leandro konden doelman Stekelenburg niet passeren.

Geheel in strijd met de meeste wedstrijden dit seizoen kende Ajax in de eerste helft minder moeite met scoren dan de tegenstander. Na twee grote mogelijkheden van FC Thun schonk Emanuelson aanvaller Anastasiou in de 27e minuut een uitstekende mogelijkheid op de openingstreffer. De Griekse spits miste maar zag tot zijn grote opluchting dat Sneijder vaak makkelijker scoort dan een centrumspits van Ajax: 0-1.

Paal

Nog voor rust was Maduro dichtbij een tweede Amsterdamse treffer. Hij raakte vanaf grote afstand de paal. Geheel onnodig verspeelde Ajax de voorsprong. Lustrinelli draaide in de 56e minuut handig weg bij Grygera en liet Stekelenburg met een geplaatst schot kansloos. Zeven minuten later nam Ajax weer de leiding toen verdediger Deumi met Anastasiou in de buurt zijn eigen doelman passeerde.

Ajax kon niet voorkomen dat het voor de tweede keer een voorsprong uit handen gaf. Invaller Adriano gaf FC Thun uitzicht op een stunt: 2-2. Ajax wankelde en zag Lustrinelli alleen voor Stekelburg missen. De Jong en Boukhari bespaarden de Amsterdammers in blessuretijd de zoveelste teleurstelling van dit seizoen.