COL DE L'ANGLIRU - Voor Roberto Heras lonkt de zon. De superknecht van viervoudig tourwinnaar Lance Armstrong voerde zondag in de koninginnenrit van de Ronde van Spanje onder barre omstandigheden een vlekkeloze strafexpeditie uit naar de top van de gevreesde col de l'Angliru en naar de gouden leiderstrui.
Lance Armstrong
Ronde van Spanje

In de hagel, regen en mist reed de Spanjaard zijn rivaal Oscar Sevilla uit het leiderstricot. Met de slotweek van de Vuelta in het vooruitzicht is Heras, in 2000 al eindwinnaar van de Spaanse ronde, nog niet zeker van de rondetriomf. De Spanjaard Aitor Gonzalez volgt hem, op 35 tellen. Sevilla staat derde op 1.08. Het peloton finisht nog een keer bergop en er staat nog een tijdrit op het programma in Madrid.

De Col de L'Angliru, hoogste punt slechts 1560 meter, werd vooraf door de Belgische ploegleider van US Postal, Johan Bruyneel, de zwaarste col van Europa genoemd. Het slotstuk kent een stijgingspercentage van ruim 23 procent. Voor Heras het ultieme moment om de Vuelta alsnog naar zijn hand te zetten. Eerder had hij al klassewerk in de bergen laten zien, maar zondag moest het echt gebeuren.

De Spanjaard wachtte tot zes kilometer onder de top. Daarna verdween hij steeds verder uit het zicht. Gonzalez mocht 1.41 op Heras verliezen, zijn kopman Sevilla een tel meer. Heras had het moeilijk in de laatste fase van de klim. Landgenoot Beloki leek nog terug te komen, maar moest uiteindelijk ook nog diep buigen voor de kopman van US Postal. Hij verloor een minuut en 35 tellen.

Gonzalez hield de schade beperkt tot ruim twee minuten. De jonge Sevilla verloor bijna drie minuten en zijn leiderstrui. Mogelijk dat de tactiek van de Kelmecoureurs, die dagenlang het klassement met een seconde verschil hadden aangevoerd, een beter resultaat in de weg heeft gestaan.

Tempoversnelling

Gonzalez kon zich aan het begin van de col De l'Angliru niet langer bedwingen en zette een forse tempoversnelling in. Misschien had hij beter met Sevilla kunnen optrekken met het oog op het te verwachten offensief van Heras. "Een foutje dat we misschien duur moeten bekopen. De Vuelta ligt nu in handen van Heras", constateerde ook ploegleider Vicente Belda na afloop.

Sevilla bleef achter, Gonzalez werd later voorbijgestoken door Heras en Beloki. "De aanval van Gonzalez kwam op een slecht moment", zei de onttroonde leider. "Ik dacht dat ik de leider van het team was. Ik snap niet waarom hij dit heeft gedaan", klonk het boos.

In het barre weer had Heras wel het juiste koersinzicht. Als Armstrong in zijn beste tourdagen wachtte hij zijn juiste moment af. Dat kwam op het derde plateau, toen de weg in Asturië heel steil begon op te lopen. "Ik ben in vorm. Ik heb er van gedroomd hier te winnen", zei hij laconiek na zijn triomftocht in de mist. Alsof de zon al scheen voor de Spanjaard. Maandag hoeft hij zich niet druk te maken om zijn nieuw verworven koppositie. Dan krijgt het peloton rust.

Valpartij

Zaterdag in de veertiende etappe gebeurde er weinig opzienbarends, buiten een flinke valpartij in de slotfase. In de door de Rus Sergei Smetanin gewonnen rit belandde een groot deel van het peloton keihard tegen het asfalt. Het betekende voor Jon Odriozola en Igor Gonzalez de Galdeano het eindpunt.

Gonzalez de Galdeano droeg in de Ronde van Frankrijk nog de gele trui. Zondag gaven ook weer veel renners op in het barre weer. Onder hen de Brit David Millar (als gevolg van twee valpartijen binnen vijf minuten), de Spanjaard Escartin, de Colombiaan Pena en de Italianen Di Grandi, Lelli en Guidi.