HEERENVEEN - In de eredivisie gaat het uiterst moeizaam met Heerenveen, maar in de UEFA-beker doet de Friese ploeg volop mee. De eerste felicitaties nam trainer Verbeek uit tegen Dinamo Boekarest (0-0) in ontvangst. Maar donderdag staan de zaken er anders voor als CSKA Moskou in de tweede wedstrijd in groep F naar het Abe Lenstra-stadion komt. Vergeleken met de UEFA-bekerwinnaar is de club uit Heerenveen maar een dreumes in het Europese voetbal.

CSKA is na Chelsea de tweede club van oliebaron Roman Abramovitsj, die miljoenen euro's in het voetbal pompt. CSKA ontving in drie jaar maar liefst 67 miljoen euro van de Russische suikeroom. Met dat geld werden veel sterspelers uit Brazilië, onder wie Vágnere en Carvalho, aangetrokken. Toch vreest Verbeek de van origine club van het Rode leger niet.

"We hebben niets te verliezen. CSKA ligt heus niet wakker van ons. Daardoor zul je twee ploegen krijgen die willen voetballen en misschien kunnen we daar ons voordeel mee doen. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. "

Zelfvertrouwen

Heerenveen is in de vaderlandse competitie nog steeds niet bijster op dreef. Toch was er afgelopen vrijdag een klein lichtpuntje door de 0-0 uit bij Ajax. Verbeek: "Daar krijgen de spelers toch weer een stuk zelfvertrouwen van. Voetballend kan het allemaal nog wel wat beter, maar dat komt vanzelf. Onze nieuwe aanwinst Paul Bosvelt heeft gelukkig eindelijk de stijgende lijn te pakken. Hij wist tenminste de aanvallen van Ajax steeds goed te onderbreken. Als hij dat ook tegen CSKA doet, dan heb ik wel vertrouwen in een goede afloop."

Counterploeg

Bosvelt kan de moeilijke start bij Heerenveen wel verklaren. "Ik heb bij iedere nieuwe club altijd een aanloopperiode nodig eer ik ga presteren. Ik heb nu mijn draai gevonden. Tegen CSKA zullen we het moeilijk krijgen. We hebben dinsdag op de video hun wedstrijd tegen Olympique Marseille bekeken. Ze verloren weliswaar met 2-1, maar je kon tegelijkertijd hun kracht zien. Ze zetten een blok neer, gunnen de tegenstander het initiatief en slaan dan vervolgens genadeloos toe. Het is een echte counterploeg", aldus Bosvelt.