LONDEN - De wereldvoetbalbond FIFA wil een grens gaan stellen aan het aantal duels dat een voetballer in een seizoen kan spelen.
FIFA

De bond denkt aan het instellen van een limiet. Als een speler die heeft bereikt, mag hij niet meer in actie komen.

De voorzitter van het medisch onderzoekscentrum van de FIFA in Zurich, professor Jiri Dvorak, sprak als eerste over de plannen in een
vraaggesprek

Oververmoeidheid

Dvorak verwijst vooral naar het afgelopen WK in Japan en Zuid-Korea. Daar kwamen sterren als Zinedine Zidane en David Beckham niet of nauwelijks aan spelen toe door oververmoeidheid of blessures.

"Er zijn regels voor het maximumaantal uur dat een vrachtwagenchauffeur mag rijden, maar niet voor de belasting die een voetballer mag hebben. Als je daarvoor regels opstelt, helpt ze dat fitter en gezonder te blijven." Spelers van Europese topclubs spelen per seizoen al snel meer dan zeventig wedstrijden.

"Op het WK hebben we gezien dat enkele spelers die iedereen aan het werk wil zien, niet in staat waren te spelen", zegt Dvorak in het interview. "Steeds meer spelers raken geblesseerd bij acties waarbij ze geen contact hebben met een tegenstander: een teken van overbelasting."

Onderzoek

De FIFA gaat eerst in Europa gedegen onderzoek doen naar de belasting van topspelers. Aan de hand van de resultaten kan de FIFA een maximum vaststellen. Invoering van de nieuwe regel zou voor de aanvang van de kwalificatiereeks (medio 2004) voor het WK van 2006 in Duitsland moeten gebeuren.