GELSENKIRCHEN - Schalke 04 heeft dinsdagavond in groep E van de Champions League de reddingsboei gegrepen. De Duitsers versloegen Fenerbahçe met 2-0 en staan plotseling tweede achter PSV.

Trainer Rangnick had de voorbije weken met nederlagen tegen Hamburger SV en Eintracht Frankfurt (beker) heilig vuur gemist en eiste nu agressiviteit en strijdlust van zijn duurbetaalde profs. Die gaven gehoor aan het signaal.

Kopbal

Schalke nam in Gelsenkirchen voor 54.600 toeschouwers eindelijk het recht in eigen hand. Met twee punten uit drie duels was dat ook hard nodig. Hoewel Fenerbahçe voor rust aardig partij gaf, en vooral via Anelka voor dreiging zorgde, waren de Duitsers beter en gevaarlijker. Dat leidde na een half uur tot 1-0, door een kopbal van Kuranyi.

De aanvalsopzet was wonderschoon door eenvoud. De international tikte een pass van Rost door naar Lincoln, liep zelf door naar het strafschopgebied en werd daar door zijn Braziliaanse ploegmaat op maat bediend. Daarvoor had Lincoln zelf minder geluk gehad na een perfecte voorzet van de tegen zijn landgenoten uitblinkende Turk Hamit Altintop. Doelman Volkan voorkwam de openingstreffer toen nog.

Rood

Fenerbahçe, dat de geschorste Braziliaan Alex node miste, maakte het zichzelf nog voor rust onnodig moeilijk. Fabio Luciano haalde Lincoln grof onderuit en kreeg rood. Tien minuten na de hervatting werd het nog erger. Aurelia vergreep zich aan Kuranyi en solliciteerde daarmee te openlijk naar zijn tweede gele kaart. De Spaanse scheidsrechter Medina Cantalejo kon niet anders dan ook hem wegzenden. Vanaf dat moment speelde Schalke een gewonnen wedstrijd, maar ook tegen negen man slaagden de 'Königsblauen' er pas in blessuretijd in de tweede treffer te maken. De Deense invaller Ebbe Sand tekende daarvoor.