EINDHOVEN - Italiaanser kon de zege van PSV op AC Milan, dinsdagavond in de Champions League, bijna niet zijn. De Brabanders scoorden vroeg in de wedstrijd en slaagden erin die voorsprong de rest van het duel vast te houden: 1-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Door de overwinning op Milan nam PSV de koppositie in poule E over van de Italianen. Na vier duels heeft het verrassende elftal van Guus Hiddink al zeven punten. Een overwinning in een van de laatste twee wedstrijden (Schalke uit en Fenerbahçe thuis) is genoeg voor plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League.

Aissati

Een droomscenario dat dinsdagavond bovendien een jongensdroom herbergde. In het eerste duel tussen PSV en AC Milan, twee weken geleden in San Siro, maakte Ismael Aissati als invaller zijn debuut in de hoofdmacht van PSV. De pas 17-jarige jeugdvoetballer kreeg dinsdagavond van Hiddink het vertrouwen en mocht vanaf het beginsignaal meedoen. Aissati heeft de uitstraling van een veertienjarige, maar speelde tegen Milan alsof hij eenn levenlang niets anders deed.

De basisplaats voor Aissati maakte onderdeel uit van een tactische vondst van Hiddink. De geslepen oefenmeester besloot de twee aanvallers van Milan met slechts drie verdedigers af te stoppen. Daardoor ontstond er een vacature op het middenveld, die prima werd ingevuld door Aissati. De Utrechtse straatvoetballer speelde gedegen, met durf en leed nauwelijks balverlies.

Roes

PSV speelde sowieso met veel zelfvertrouwen. In de aanloop naar het Champions Leagueduel liet verdediger Ooijer al weten dat het elftal langzaam weer in een onoverwinnelijke roes komt, net als in het succesvolle vorige seizoen. Die attitude was tegen Milan aan het team af te lezen. PSV greep brutaalweg het initiatief en was vooral in het eerste half uur van de eerste helft verreweg de beste ploeg op het veld.

Doelpunt

In die periode kwamen de Brabanders ook op een 1-0-voorsprong. AC Milan-verdediger Kaladze schatte een verre uittrap van keeper Gomes verkeerd in, waarna Farfan niet aarzelde en Dida verraste in de korte hoek. De Peruviaan haalde hard uit, raakte de binnenkant van de paal en zag de bal in het net rollen: 1-0.

Kansen Milan

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg AC Milan, dat verrast leek door de speelwijze van PSV, steeds meer vat op de Brabanders. Vooral uit standaardsituaties, vrije trappen en hoekschoppen, was de Italiaanse lijstaanvoerder gevaarlijk. Vieri kreeg de beste kans; hij kreeg een mislukt schot van Seedorf voor zijn voeten, maar zag Gomes de bal tot corner verwerken.

Extra verdediger

In de tweede helft zette dat spelbeeld zich voort. PSV werd steeds verder teruggedrongen. Hiddink greep na bijna een uur spelen in en bracht met Reiziger een extra verdediger in. Het voetbal na de onderbreking deed sterk denken aan de wedstrijd van twee weken geleden. Ook toen had Milan een groot veldoverwicht en drukte PSV terug in de eigen defensie.

Rood

In die situaties voelen de Eindhovenaren zich sterk. Ooijer roemde een dag voor de wedstrijd de 'organisatie' van PSV. In Milaan slaagde AC Milan er niet in het sterke blok te ontmantelen (0-0). Dinsdag lukte dat weer niet. De frustratie van AC Milan balde zich in de 84e minuut samen in een actie van Stam. Met al een gele kaart op zak haalde hij Beasley met de hand neer en kreeg rood. Het betekende het einde van het Italiaanse verzet en een prachtige overwinning voor PSV.