BERN - Voor even ontsnapt aan de sportieve malaise in eigen land droomt Ajax in Bern van een lange winter tussen de beste zestien clubteams van Europa. Bij een zege op FC Thun neemt de huidige nummer zes van de eredivisie woensdagavond vreemd genoeg alvast een voorschot op deelname aan de tweede ronde van de prestigieuze Champions League.

Zelfs de meest verstokte Ajax-fan beseft dat de Amsterdamse club het goede perspectief vooral dankt aan het resultaat van de loting voor de competitie waar aanvankelijk alleen kampioenen elkaar troffen. Zelden in de geschiedenis van de Champions League zal een poule door vier ploegen met zo weinig vorm en vertrouwen zijn gevormd zoals dat nu in groep B van het lucratieve toernooi gebeurt.

Reddingsboei

Arsenal, Ajax, FC Thun en Sparta Praag hebben vroeg in het seizoen al minimaal tien punten op de koploper in eigen land toegegeven. In de vooralsnog vergeefse zoektocht naar vorm en vertrouwen ziet kapitein Blind de duels in de Champions League als ideale reddingsboei voor zijn vlaggenschip, dat nu stuurloos door het seizoen dobbert. Een succesje in Europa en goede prestaties in de nationale beker kunnen het nu al soms als verloren gewaande seizoen alsnog fraai kleuren.

Ook in de vernieuwde competitie met play-offs is nog veel mogelijk. Ajax houdt op die manier waarschijnlijk lang uitzicht op de tweede eindklassering en het daaraan verbonden ticket voor de voorronde van de Champions League. Wie had vorig seizoen gedacht dat uitgerekend het altijd zo trotse Ajax een systeem met play-offs zou verheerlijken?

FC Thun

Voordat de Amsterdammers mogen dromen van een succesvol voetbaljaar, moeten ze eerst een goed resultaat tegen FC Thun boeken. Ajax start het duel met de wetenschap dat de al in de eigen ArenA verslagen opponent (2-0) afgelopen zaterdag zwaar onderuit tegen FC Zürich (6-1) ging.

Beducht voor al te veel optimisme onderstreepte Blind nog maar eens dat die nederlaag zwaar geflatteerd was. "FC Thun speelde zoals zo vaak dit seizoen goed. Ze vielen pas ver terug toen ze op achterstand kwamen. Dat is vaker gebeurd. Ze verliezen dan de organisatie uit het oog en krijgen in de slotfase nog drie treffers om de oren."

Doelpunten

Aan Ajax in het moderne stadion van Bern de taak die dit seizoen voorgangers als Dinamo Kiev, Malmö FF en Sparta Praag niet konden volbrengen. Met doelpunten moeten de Amsterdammers de organisatie bij de Zwitsers verstoren. Weinig hoopvol voor de zo moeilijk scorende Amsterdammers is dat de doelman van FC Thun dit seizoen voor eigen publiek tijdens de duels in de voorronde en hoofdtoernooi van Champions League nog niet werd gepasseerd. Dinamo Kiev (1-0), Malmö FF (3-0) en Sparta Praag (1-0) verlieten Bern zonder treffers en met een nederlaag.

Met Arie van Eijden als algemeen directeur voor het laatst in een Europese wedstrijd op de tribune houdt Blind waarschijnlijk vast aan een voorhoede met Babel, Pienaar en Anastasiou. De laatstgenoemde Griek is verantwoordelijk voor de enige twee treffers van Ajax in de laatste vier duels. Tegenstander toen was FC Thun.