SEVILLA - De Nederlandse roeiers hebben zondag twee medailles in de wacht gesleept op de laatste dag van de WK roeien in Sevilla. Zilver voor de dubbelvier vrouwen lichtgewicht en brons voor dezelfde categorie met mannen.

Mariel Pikkemaat, Mirjam ter Beek, Judith van Os en Maud Klinkers wonnen de op de Guadalquivir in Sevilla de zilveren medaille.

De wereldtitel voor de dubbelvier vrouwen lichtgewicht ging naar het Australische kwartet met Zita van der Walle, Marguerite Houston, Miranda Bennett en Hannah Every. Na twee kilometer bedroeg het verschil slechts 0,68 seconde. Verenigde Staten won het brons.

Het dubbelvier mannen team bestond uit Wolter Blankert, Vincent de Loos, Dylan van der Linde en Marten Bosma. Zij voeren vrijwel de gehele race op de tweede positie na Italië.

Op de laatste meters van de eindsprint kaapte Spanje, aangemoedigd door duizenden landgenoten langs de Guadalquivir, het zilver voor oranje weg. Italië werd wereldkampioen met de roeiers Emmanuele Federici, Daniele Gilardoni, Luca Moncada en Filippo Mannucci.

Vijfde

Marit van Eupen en Hedi Poot zijn op de vijfde plaats geëindigd in de finale dubbeltwee lichtgewicht vrouwen. De wereldtitel ging naar het Australische koppel Sally Causby met Amber Halliday voor de Duitsers Janet Raduenzel met Claudia Blasberg en de Britse Helen Casey met Tracy Langlands.

De combinatie Nereus/Proteus-Eretes verzorgde voor de laatste Nederlandse actie in de finales.

/SPORTGeen eremetaal voor Nederlandse roeiers