VINKEVEEN - Eindelijk promotie voor een Nederlandse coureur in de Formule 1. Christijan Albers is er in geslaagd na zijn debuutseizoen een stap voorwaarts te maken. De Larenaar verruilt Minardi voor het draagkrachtige Midland F1.

De nieuwe formatie, de opvolger van Jordan, wordt gesteund door de rijke Russisch-Canadese zakenman Alex Shnaider. De renstal werkt naar verluidt met een budget van ruim 100 miljoen euro en wordt voortgedreven door de krachtige Toyota-motoren. Met die ingrediënten hoopt Albers de aansluiting te vinden met de subtoppers in de Formule 1.

"Het is de bedoeling dat Christijan twee jaar bij Midland rijdt en daarna naar een topteam gaat", ontvouwde manager Lodewijk Varossieau dinsdag de plannen.

Midland

"En misschien is Midland op dat moment zelf een topteam. Dat is mogelijk. Kijk maar naar BAR. Jenson Button tekende voor 2006 een contract bij Williams, omdat-ie naar een topteam wilde. Tegen de tijd dat hij echt zou overstappen, was BAR zoveel beter geworden dat Button daar toch wilde blijven."

Albers had ook de keuze derde rijder/testcoureur te worden bij Williams. Mocht één van de Williams-rijders komend seizoen niet voldoen, dan had hij een kans ook aan grand prixwedstrijden deel te nemen. Na lang beraad besloot de Larenaar die optie toch te laten vallen. "In 2007 lopen veel contracten af, waardoor er veel mogelijkheden zijn", legde Albers zijn keuze uit. "Met een racestoel zit je dan veel beter." Waarmee de voormalig Minardi-rijder wil zeggen dat een 'actieve' coureur eind 2006 nadrukkelijker in beeld is dan een testrijder.

Albers

De 26-jarige rijder is ook veel te gedreven om een loopbaan als formule 1-coureur op te geven voor een job in de luwte. "Ik wil op de grid staan, die lichten van rood naar groen zien gaan", vertelde Albers, die circa 5 miljoen euro meebrengt naar zijn werkgever. "Daarnaast denk ik dat je in de auto van Midland een kans hebt om Williams te verslaan. Als je dan de mogelijkheid hebt om te racen, moet je die grijpen."

Zoals altijd legt de perfectionist Albers de lat hoog. Hij wil punten scoren. Stiekem droomt hij van een podiumplek: "Dat zou helemaal gaaf zijn", sprak de voormalige DTM-rijder met twinkelende ogen. "Kijk, dit is natuurlijk geen Minardi. De verwachtingen zijn daarom hoger. Ik denk dat we in dezelfde categorie als Red Bull zitten. We moeten daarom voor de punten gaan."

Doornbos

Wie naast Albers de tweede rijder bij Midland wordt, is nog niet duidelijk. De voornaamste kandidaten zijn Takuma Sato, Tiago Monteiro en Anthony Davidson. Eerder werd de Nederlander Nicky Pastorelli al aangetrokken als testrijder. Het is uitgesloten dat ook de tweede coureur de Nederlandse nationaliteit heeft, waardoor Robert Doornbos geen optie is voor Midland. De voormalig teamgenoot van Albers wil op korte termijn zijn toekomstplannen openbaar maken.

Met een glas champagne in zijn handen constateerde Albers tevreden dat zijn carrière in de lift zit. Waar Jos Verstappen na zijn debuutjaar afgleed naar de achterhoede (Simtek, Arrows, Tyrell, Stewart en weer Arrows), mag zijn opvolger omhoog kijken. "Het is lang geleden dat ik zo vroeg zekerheid heb. Dit geeft een geweldig gevoel."