HEERENVEEN - Simon Kuipers heeft zich dinsdag bij de selectiewedstrijden voor de wereldbeker in Heerenveen ook geplaatst op de 1500 meter. Een dag eerder deed de 23-jarige schaatser van de Postcode Loterij dat ook al op de 500 meter.

Op het ijs van Thialf imponeerde Kuipers met 1.46,22, een pr en een baanrecord. Jan Bos, eerder minder op de 500, kwalificeerde zich als nummer twee ook voor de wereldbeker. Beorn Nijenhuis, genomineerd, had aan de vijfde positie voldoende.

De overige twee plaatsen zijn voor Erben Wennemars en Mark Tuitert. Ze waren bij voorbaat al geplaatst en reden in Thialf niet mee.

Timmer

Bij de vrouwen plaatste Marianne Timmer zich eenvoudig voor de wereldbekerwedstrijden op de 500 meter. De oud-wereldkampioene sprint won bij selectiewedstrijden de afstand twee keer. De beste tijd van Timmer was 38,95. In haar spoor volgden Annette Gerritsen, Marieke Wijsman, Sanne van der Star en Margot Boer, die zich eveneens voor de WB-evenementen plaatsten. Frouke Oonk, vorig jaar nog van de partij, viel buiten de boot.

Wüst

Ireen Wüst heeft zich niet weten te plaatsen voor de wereldbekerwedstrjden op de 3000 meter. De wereldkampioene bij de junioren, eerstejaars prof bij TVM, werd slechts achtste bij de selectieritten.

Naast de al geplaatste Renate Groenewold kwalificeerden zich wel de winnende Moniek Kleinsman (4.10,45), Marja Vis, Wieteke Cramer en Helen van Goozen. Gretha Smit ontbrak wegens een blessure.