ROTTERDAM - Zonder noemenswaardige inspanning won Feyenoord zaterdagavond voor eigen publiek van De Graafschap (2-0). Drie dagen voor de ontmoeting met Newcastle United in de Champions League maakten Pierre van Hooijdonk en Thomas Buffel de Rotterdamse treffers.
Feyenoord
De Graafschap
Newcastle United
Champions League

Zonder noemenswaardige inspanning rekende Feyenoord zaterdag voor eigen publiek tegen De Graafschap kordaat af met het verleden. Waar de Rotterdammers de afgelopen seizoenen de titel vaak verspeelden tegen kwalitatief mindere tegenstanders, hadden de Doetinchemmers geen moment uitzicht op een stunt. Het verschil van twee treffers (2-0) was uiteindelijk een magere afspiegeling van het zeer grote krachtverschil tussen beide clubs.

Volwassen

Feyenoord onderstreepte drie dagen voor het duel in de Champions League bij Newcastle United nogmaals dat het volwassen is geworden.

Nog niet zo lang geleden hadden de Rotterdammers, vooral vlak voor een Europese wedstrijd, nauwelijks antwoord op de loopgraventactiek van een mindere opponent. Feyenoord moest dan maar al te vaak tot de laatste minuut strijden om puntenverlies te voorkomen.

Kleintje

De huidige ploeg van Bert van Marwijk kan echter wel het spel maken. Na de komst van Song en Pardo kan Feyenoord zijn wil opleggen aan een willekeurig "kleintje" uit de eredivisie. Het elftal is uitgebalanceerd en loopt na de winst van de UEFA-beker en de goede competitestart bijna over van het zelfvertrouwen. De Graafschap werd dan ook met speels gemak opzij gezet.

Op aangeven van Brett Emerton kopte Pierre van Hooijdonk zijn ploeg al na zes minuten op voorsprong. Even na rust maakte Thomas Buffel na een enorme fout van Tim Bakens de tweede Rotterdamse treffer. Feyenoord mocht zich vervolgens alleen nog verwijten dat zes uitstekende mogelijken niet leidden tot meer afstand van De Graafschap. Wat wel weer pleitte voor de Rotterdammers was dat de bezoekers geen enkele keer echt gevaarlijk werden.

Voetballiederen

Het uitblijven van meer treffers was vooral jammer voor de ruim 40.000 aanwezigen in De Kuip. De fans toonden zich vergevingsgezind en doodden de tijd met het zingen van keurige voetballiederen. De supportersvereniging van Feyenoord begint binnenkort een actie tegen beledigende spreekkoren.

Nare man

Zo lang het duurt kan de harde kern van de club zich wel in het initiatief vinden. De warrige scheidsrechter Herman van Dijk werd bij een foutieve beslissing als "nare man" toegezongen. Ook liederen als "Ajax is stout" en "hij heeft een enge ziekte" schalden door de Kuip. Benieuwd of dat ook op zondag 6 oktober het geval zal zijn wanneer Ajax te gast is in Rotterdam.

Van Haaren niet mee naar Newcastle

Ramon van Haaren kon niet lang om de voetbalhumor van zijn achterban lachen. De linksback blesseerde zich halverwege de tweede helft aan de hamstring van het linkerbeen en strompelde na afloop naar zijn auto. Een dag later kreeg hij te horen dat hij vermoedelijk twee weken aan de kant moet blijven. Van Haaren blijft maandag thuis, als de rest van de selectie naar Newcastle vertrekt.

Robin van Persie reist in elk geval wel mee naar Engeland. De linksbuiten is weer in genade aangenomen door de Rotterdamse clubleiding en hoort maandag bij de selectie van twintig spelers die naar Engeland gaat.

/SPORTFeyenoord in actie tegen scheldpartijen