ZWOLLE - PSV heeft zaterdagavond de uitwedstrijd bij FC Zwolle met 1-3 gewonnen. Het was de vijfde overwinning in vijf duels.
PSV
FC Zwolle

Bij rust leidde PSV door een treffer van Kezman. In de tweede helft kwam Zwolle gelijk door een doelpunt van Promes. Opnieuw Kezman bracht PSV op voorsprong, in de 66e minuut. Invaller Jan Vennegoor of Hesselink besliste het duel vijf minuten voor tijd, 1-3.

Misleidend

De cijfers waren zaterdagavond in Zwolle misleidend. De zege van PSV (1-3) op promovendus FC Zwolle lijkt niet al te moeilijk, maar in werkelijkheid gaf de thuisploeg meer dan goed verweer. Het was vooral aan Mateja Kezman te danken dat PSV voor de vijfde keer op rij won en de koppositie handhaafde.

Kezman was zaterdag niet af te stoppen, vond coach Peter Boeve van de tegenpartij. De Joegoslaaf scoorde twee maal. "Als je hem kort dekt, draait hij weg, denk je hem niet kort, dan is ie gevaarlijk met zijn snelheid en bewegingen. Hij maakte vandaag het verschil." Gelukkig voor PSV, dat zichzelf aan het einde van de eerste helft onnodig in problemen bracht.

Veilig

Twee grote kansen voor Rommedahl en basisspeler Leandro (reddingen doelman) en een kleinere voor Kezman (schot voorlangs) hadden PSV met de juiste behandeling al bij rust op een veilige voorsprong gezet. Maar omdat het nog maar 0-1 was (doelpunt Kezman), mocht Zwolle hoop koesteren. Na rust kwam Zwolle daadwerkelijk langszij. PSV leed voorin onnodig balverlies, waarna Zwolle met een uitstekende combinatie Promes vrijspeelde, die Ten Rouwelaar passeerde. Het was pas het eerste tegendoelpunt dit seizoen voor PSV.

Opnieuw Kezman, met een knappe individuele actie, zette de Eindhovenaren vervolgens op voorsprong, waarna Zwolle de beste fase van de wedstrijd kreeg. Het was aan verdediger Bögelund te danken dat Richard Roelofsen niet gelijkmaakte. Bögelund kopte diens schot van de lijn. Invaller Jan Vennegoor of Hesselink maakte vijf minuten voor tijd met een knap schot een einde aan de Zwolse hoop.

Lelijk eendje

"Maar wij zijn zeker niet het lelijke eendje in de eredivisie", merkte Boeve terecht op. Zijn collega Guus Hiddink was vooral blij met het resultaat, zo tussen twee Champions-Leagueduels in. Dinsdag werd het 0-0 bij Auxerre, woensdag wacht in Eindhoven Arsenal, volgens Hiddink "een wereldploeg". PSV is de underdog, zo stelde de trainer. "Maar ik hoop niet dat we ook als underdog spelen."

Arsenal heeft met een groter budget logischerwijs duurdere spelers, veelal vedetten, en ziet er op papier sterk uit. Hiddink wilde natuurlijk nog niet los laten hoe en met wie hij de Engelsen gaat bestrijden. Maar dat de Braziliaanse parel Leandro een kans zal krijgen, is zeer wel mogelijk.

Tegen Zwolle speelde de jongeling als linkshalf goed. Hij maakte individuele acties, was doelgericht en moeilijk te stoppen. "Hij is alleen nog wat te vaak geneigd af te dwalen met zijn gedachten", vindt Hiddink. "Maar hij heeft onmiskenbaar talent. En hij heeft de gave dat hij het spelletje goed en snel ziet. Leandro hoeft woensdag geen alternatief te zijn, hij kan ook eerste keus zijn."