MADRID - Simon Vroemen is zaterdagavond bij de IAAF World Cup in Madrid, de afsluiting van het atletiekseizoen, vijfde geworden op de 3000 meter steeple.
Simon Vroemen
IAAF World Cup

De Nederlandse invité, vorige maand bij de Europese kampioenschappen in München goed voor zilver, bleef in de langzame race ver verwijderd van zijn Europese record (8.06,91).

Hij finishte nu na 8.36,06. De winst was voor de Keniaan Wilson Boit Kipketer in 8.25,34. Polsstokhoogspringster Monique de Wilt, de enige andere afgevaardigde van de
KNAU

Klasse

De hoogtepunten van de tweede dag kwamen op naam van atleten die in discipline het gehele seizoen al domineerden en schitterden. De Brit Jonathan Edwards landde bij het hinkstapspringen na 17,34 meter in het zand. De Cubaanse hordensprinter Anier Garcia bewees met een winnende tijd 13,10 andermaal zijn klasse. Bij de vrouwen liep de Amerikaanse Gail Devers op de 100 meter horden tegen de straffe wind in naar 12,65.

Het discuswerpen van de mannen en het hoogspringen van de vrouwen was zaterdagavond ook van bijzonder gehalte. De Zuid-Afrikaanse wereldkampioene Hestrie Cloete flopte over 2,02 meter. De Zweedse Kajsa Bergqvist haalde die hoogte ook, maar had meer aanlopen nodig. De Russin Marina Koeptsova werd met 2,00 derde. De Hongaar Robert Fazekas slingerde bij zijn tweede poging de discus 71,25 meter van zich af.

Individueel

Hoewel atletiek bij uitstek een individuele sport is, op de estafettes na, gaat het bij de World Cup ook om een intercontinentaal vergelijk, met de erkende toplanden (Verenigde Staten, Rusland) en wat aanvulling (Spanje, Duitsland). Dat verklaart onder meer ook de matige tijd op de steeple. Alleen de winst (geld en punten) telde. Bij de mannen won Afrika voor de vierde keer op rij. Bij de vrouwen beschikte Rusland over de beste selectie.