HEERENVEEN - Paulien van Deutekom heeft zich maandag bij de kwalificatie in Heerenveen verrassend geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden schaatsen op de 1500 meter. De rijdster uit Gouda werd vierde, in 2.00,99, en die klassering was net voldoende.

Barbara de Loor, wereldkampioene op de kilometer, had als genomineerde voldoende aan de zesde plek. Verder kwalificeerden zich de eerste vier, respectievelijk Renate Groenewold (1.58,90), Ireen Wüst, Marianne Timmer en dan Paulien van Deutekom.

Debuut

Van Deutekom debuteert straks in de Noord-Amerikaanse sessie in de wereldbeker. De 24-jarige schaatsster was één keer eerder in Calgary, op zestienjarige leeftijd. Veel meer internationale ervaring heeft ze niet. "Dit seizoen richt ik me volledig op de sport. Het moet nu gebeuren."

Ze onderbrak derhalve haar universitaire opleiding pedagogiek. "Met het oog op de Olympische Spelen wil ik alles op alles zetten. Als ik studie en sport blijf combineren gebeurt het allebei waarschijnlijk een beetje half-half. Ik zie bij mezelf voldoende opgaande lijn om deze stap te wagen. Vandaag is de eerste fase afgerond. Nu de volgende: Ervaring opdoen in de 'grote' wedstrijden."

Eigen sponsor

Steun van een grote ploeg heeft Van Deutekom niet. De laatste drie jaar reed ze voor het gewest Zuid-Holland, nu ook voor de Regio Top. Mede door de steun van een eigen sponsor zijn de middelen toereikend. "Rijk word ik er niet van. Wel kan ik op deze manier doen wat ik nodig vind om me optimaal voor te bereiden."

Met haar vierde plaats hield Van Deutekom net Moniek Kleinsman buiten de WB-selectie van de 1500 meter. De nationaal kampioene allround werd vijfde. Nog verder achterop raakten Wieteke Cramer (8) en Annamarie Thomas (9).