TURKU - De Nederlandse tennissers spelen ook volgend jaar in de wereldgroep van de Daviscup.

In het promotie-degradatieduel met Finland haalden Paul Haarhuis en Sjeng Schalken zaterdag in het dubbel het derde en beslissende punt voor Oranje binnen. Het Nederlandse duo was in Turku met 6-1 6-4 6-4 te sterk voor het Finse koppel Jarkko Nieminen en Tuomas Ketola.

Comfortabel

Raemon Sluiter en Schalken hadden Nederland vrijdag met overwinningen in de enkelpartijen op respectievelijk Nieminen en Ketola al op een comfortabele 2-0 voorsprong gebracht. De loting voor de eerste ronde van de wereldgroep voor volgend jaar is op 3 oktober in Londen.

Trots

Captain Tjerk Bogtstra was trots dat zijn mannen de missie in Finland zo snel hadden volbracht. Vooraf rekende hij op een zware klus wegens de Finse kopman Nieminen, die in een jaar tijd een enorme opmars op de mondiale ranglijst heeft gemaakt. De nummer 33 van de wereld speelde echter voor eigen publiek minder sterk dan verwacht.

"Het was misschien niet zo spannend en ook het echte Daviscup-sfeertje ontbrak. Het was leuker geweest als er meer mensen in de hal hadden gezeten, maar daar hebben we ons niet mee beziggehouden. De jongens hebben de zaak professioneel geklaard", stelde Bogtstra tevreden vast.

"Het is heel belangrijk voor het Nederlands tennis dat we in de wereldgroep blijven. Het zal prachtig zijn als we straks in eigen huis weer voor een volle hal kunnen spelen. We zijn er hopelijk dan hopelijk ook in geslaagd een nieuwe hoofdsponsor te vinden. Als het nu niet lukt, dan weet ik het niet meer."

Haarhuis

De zege op Finland betekent waarschijnlijk ook dat Paul Haarhuis zijn loopbaan met nog een jaar zal verlengen. "Zeker als Krajicek er straks weer bij is, zouden we nog iets moois in de Daviscup kunnen neerzetten. Als we van Finland hadden verloren, was ik waarschijnlijk gestopt. Maar nu ga ik er eens rustig over nadenken. In november neem ik een beslissing."

Haarhuis bewees in het dubbel weer zijn waarde voor Oranje. Hoewel hij er dit jaar voor koos met de Rus Kafelnikov in plaats van Schalken de toernooien te spelen, kwamen de twee tegen Nieminen en Ketola nauwelijks in de problemen. "Ook als we niet veel met elkaar spelen, weten Sjeng en ik wat we aan elkaar hebben."

Inleveren

Haarhuis moest alleen in de derde set zijn servicegame inleveren, maar in de daarop volgende game brak het Nederlandse duo meteen terug. Ze beslisten de partij uiteindelijk met 6-4. Zondag staan nog twee enkelpartijen op het programma, maar die zijn niet meer van invloed op het eindresultaat.

Martin Verkerk zal daarin in ieder geval debuteren. Bogtstra wilde nog niet bekend maken wie hij in de tweede wedstrijd zal opstellen. "Ik zal vanavond met de mannen gaan praten. We moeten ook kijken wie er het beste uit het feestje komt."

Rust

Schalken gaf al voor het Daviscupduel aan dat hij liever niet drie partijen wilde spelen. Sluiter hoopt echter ook dat hij niet meer zal worden opgesteld. De Rotterdammer had toch weer wat last van zijn hand na de partij van vrijdag. "Wat rust zal mij wel goed doen. Het lijkt me een mooie gelegenheid voor Haarhuis om voor zijn seniorentoernooi van volgende maand te trainen."

/SPORTDroomstart Davis Cup: 2-0Raemon Sluiter wint openingsduel Davis Cup