SEVILLA - Aanleggen bij het erevlot was de droom van Diederik Simon, Geert Cirkel, Matthijs Vellenga en Michiel Bartman. De realiteit was dat de roeiers een bittere pil kregen te slikken. De vier-zonder-stuurman eindigde zaterdag bij de wereldkampioenschappen te Sevilla op de vijfde plaats.
wereldkampioenschappen

De vier-zonders van Duitsland, Groot-Brittannië en Italië meerden af bij het erevlot waar Spaanse schonen de medailles aandroegen.

Vijf weken geleden toen ze weer een vier vormden, zouden de vier Nederlandse roeiers ogenblikkelijk hebben getekend voor de vijfde plaats in het WK. In de wereldtitelstrijd op de Gualdalquivir ging het roeien echter zo goed dat stilletjes op meer werd gehoopt.

Te hoog gegrepen

Harde meewind die de winnende Duitsers aan een wereldrecord hielp, verziekte het ritme in de oranjeploeg die alleen Frankrijk voorbijkwam. "Dit soort weer was te hoog gegrepen voor ons", zei Geert Cirkel, "hier gingen de roeikilometers tellen. De ploegen op het podium hebben jarenlang ervaring in deze boot, wij vijf weken. Als wij een serie goede halen maakten, bedierven een paar slechte halen alles weer."

Bijzonder

Op de eerste finaledag van de WK in Sevilla bleef Nederland medailleloos. Net als de vier-zonder eindigde Dirk Lippits op de vijfde plaats. Toch een bijzondere prestatie van de 25-jarige roeier van Thêta uit Eindhoven, want sinds 1969 (Jan Wienese) roeide geen enkele Nederlander in een WK-finale skiff open klasse. De 25-jarige roeier van Thêta was er zielsgelukkig mee.

"Ik stelde de finale van het WK als doel voor mijn eerste seizoen als skiffeur. Dat heb ik bereikt. Ik vind deze vijfde plaats meer waarde hebben dan mijn zilveren medailles in de dubbelvier. Ik ga hard aan het werk om meer progressie te boeken. Misschien dat ik volgend jaar al kan meedingen naar de medailles. Fysiek doe ik niet onder voor mannen als Hacker, Cop en Tufte. Op de ergometer kan ik ze aan, maar mijn effeciëntie op het water is nog niet optimaal."

Snoek

In de eerste finale met Nederlandse deelname eindigde Kirsten van der Kolk op de zesde plaats. Zij sloeg in de opening een snoek (een riem te diep in het water). Daardoor duurde het even voor ze de boot terug in balans had. Ze raakte daar al vijf seconden achter. Toch verbeterde zij met 7 minuten en 39 seconden haar persoonlijk record. De Bulgaarse Viktoria Dimitrova pakte de titel met een tijd dicht bij het wereldrecord.

Alles onder controle

Van der Kolk die in de skiff debuteerde, zei niet nerveus te zijn geweest. "Ik had het gevoel dat ik alles onder controle had. Ik verbeterde mijn eigen record met vier seconden, maar ik had natuurlijk wel op meer gehoopt dan de zesde plaats."

Zes van de twaalf finales van zaterdag leverden nieuwe toptijden op. Of daar zondag nog wereldrecords bijkomen, lijkt twijfelachtig. Meteorologen kondigden de komst van een depressie uit Portugal aan. Nederland heeft op de laatste dag van de WK in Sevilla nog drie ploegen in de finale.

/SPORTVan Eupen/Poot bereiken finale WK roeienLippits in finale skiff op WK roeien