UTRECHT - FC Utrecht heeft zich hersteld van de blamerende nederlaag tegen VVV (1-2) in het bekertoernooi. Tegen het zieltogende RBC Roosendaal werd zondag in de Galgenwaard met 4-1 gewonnen.

"Deze overwinning hadden we nodig om een stap voorwaarts te kunnen maken", aldus FC Utrecht-trainer Booy. Zijn club broedde op eerherstel, al ging dat aanvankelijk niet zo eenvoudig als werd verwacht tegen de hekkensluiter. Doelman Grandel en de beide vleugelspitsen Fortune en Van den Bergh werden geofferd om het geschonden blazoen op te poetsen.

Krampachtig

Maar ook met de vervangers Douglas en debutant Maachi wilde het in de eerste helft niet vlotten. Pas in de extra tijd van de eerste helft kon FC Utrecht een voorspong nemen. De inzet van Maachi werd van richting veranderd, waardoor doelman Friebel kansloos was (1-0). "We begonnen krampachtig", erkende Booy, "maar na de 2-1 kregen we weer vertrouwen."

Dat strijd alleen niet voldoende is om punten te vergaren, moet ook RBC-trainer Roks inmiddels duidelijk zijn. Inzet kan hij zijn ploeg niet verwijten. Het ontbreekt de ploeg echter aan overtuiging, terwijl van samenhang of van enige lijn in aanvallend opzicht geen sprake is.

Daarom pleitte het niet voor het overwegend veel sterkere FC Utrecht, dat het eenzijdige duel pas na rust definitief werd beslist. Nadat Kpaka uit een hoekschop van Marcelino nog voor de gelijkmaker had gezorgd (1-1), liep FC Utrecht vervolgens nog vrij eenvoudig weg naar 4-1.

De invallers Broerse (2-1) en Fortune (4-1) en weer Maachi (3-1) zorgden alsnog voor een ruime overwinning. "Toch", sprak de opnieuw verliezende RBC-trainer Roks, "hou ik vertrouwen in deze ploeg. Een overwinning zou ons veel goed doen."

NEC mist kracht

NEC heeft de eigen aanhang zondag tegen Sparta (0-0) alleen in de eerste helft kunnen amuseren. Na rust vielen de Nijmegenaren zo ver terug dat zij nog blij mochten zijn met een punt. Een kwartier voor tijd voorkwam doelman Babos dat Sparta via Rose en Cvetkov de tweede uitzege van het seizoen behaalde.

Na de zeges thuis tegen RBC Roosendaal (3-1) en uit tegen Heracles Almelo (2-0) had NEC met winst tegen de Kasteelcub een flinke sprong naar boven in de eredivisie kunnen maken. Maar in het laatste half uur eisten de flinke inspanningen voor de beker tegen NAC (winst na strafschoppen) hun tol.

Compliment

Toch was NEC-trainer Lok tevreden over de resultaten in de afgelopen weken. "Ik moet mijn ploeg een compliment maken. Vier wedstrijden in twee weken, met de bekerthriller van enkele dagen geleden, gaan toch in de benen zitten. Desondanks hebben we Sparta een uur lang onder controle. Maak je uit al die kansen een doelpunt, dan zorgt dat voor extra energie. Maar als die 1-0 uitblijft en de krachten minder worden, krijg je het toch nog moeilijk", stelde Lok.

Kansen

NEC verzuimde tegen Sparta inderdaad het duel voor rust te beslissen. Van den Eede en Denneboom misten echter de scherpte om de kansen af te maken. Sparta, met de uitblinkende Obodai, was geen enkele keer gevaarlijk.

Vroeg in de tweede helft had NEC, met de nog niet geheel fitte Niedzielan in de spits voor de zwakke Van den Eede, ook geen geluk toen Olsson de bal na een vrije trap op de lat kopte. Toen bij Sparta centrale verdediger Olfers uitviel met een knieblessure moest trainer Vloet het ergste vrezen. Maar de Rotterdammers zetten zich goed over die tegenslag heen en trokken de wedstrijd naar zich toe. Een verrassing bleef uit, omdat doelman Babos NEC door het laatste half uur sleepte. Met wat geluk had Tininho, met een schot net naast in de slotminuten, de drie punten nog in De Goffert gehouden.

FC Groningen meldt zich in subtop

Met pijn in het hart zal FC Groningen over ruim twee maanden het Oosterpark verruilen voor het Euroborgstadion. Niet alleen vanwege de rijke historie; FC Groningen blijkt dit seizoen ook bijna onverslaanbaar in eigen huis. Zondag won de ploeg van trainer Jans met 1-0 van Roda JC, waardoor Groningen opklom naar de gedeelde zesde plaats met vijftien punten.

Al die vijftien punten werden behaald in thuiswedstrijden. Alleen Sparta wist aan het begin van dit seizoen te winnen in het Oosterpark. "Wanneer we ook in uitduels resultaat gaan boeken, kan het nog een leuk seizoen worden", vertelde Jans na afloop. De trainer, die deze week zijn contract verlengde tot 2007, was vooral opgelucht na de wedstrijd tegen Roda JC. Dat duel werd pas tien minuten voor tijd beslist door een doelpunt van middenvelder Buijs, die een week daarvoor ook al twee keer had gescoord tegen ADO Den Haag.

Roda verdedigt

Roda JC, dat de laatste drie wedstrijden had gewonnen, maakte bepaald geen reclame voor het voetbal. Al had trainer Stevens wel plausibele redenen om over te gaan tot een andere, verdedigender tactiek. Voorhoedespelers waren nauwelijks voorhanden. Oper kampte nog altijd met een hamstringblessure, Sonko viel deze week op de training uit met een scheurtje in de mediale band van zijn rechterknie en Cristiano was ook nog niet fit genoeg om direct vanaf het begin te starten. Derksen maakte dinsdag in het bekerduel tegen Go Ahead Eagles ondanks zijn doelpunt geen beste indruk, en werd tegen FC Groningen weer naar de bank verwezen.

Omdat de thuisploeg zich moeilijk raad wist met de muur van Roda-spelers, ontstond een saai duel. Voor rust kreeg alleen Cornelisse een kans, terwijl Kah aan de andere kant uit een dood spelmoment op de lat kopte.

Na rust veranderde er weinig. Roda JC leek lang te slagen in haar opzet, totdat Buijs tien minuten voor tijd de bal bij de tweede paal vrijstaand binnen kon schieten. In de laatste minuut liet Vicelich een grote kans op de gelijkmaker liggen. Hij trof de lat.