ROTTERDAM - Feyenoord onderneemt actie tegen de kwetsende spreekkoren waarmee supporters regelmatig de voetbalwedstrijden ontsieren.
Feyenoord

De
supportersvereniging

Dat heeft Willem Veenman, voorzitter van de vereniging, bevestigd. Vorige maand ontstond veel commotie na de open dag van Feyenoord, toen een klein deel van de aanhang voor de tv-camera's racistische leuzen riepen. Vanuit de Tweede Kamer kwam heftige kritiek.

Ook bij wedstrijden zijn vaak kwetsende spreekkoren te horen als "Hamas, Hamas, joden aan het gas". Feyenoord wil de campagne samen voeren met de tegenstanders die het in oktober in de eredivisie treft, zoals
FC Utrecht
Willem II
FC Zwolle
Nederlandse kankerbestrijding
CIDI

De club gebruikt een foto van een Nederlands kankerpatiëntje in een roodwit-shirt om de fans bewust te maken dat scheldwoorden met 'kanker' niet kunnen. De afbeelding komt in supportersbladen van Feyenoord te staan. De foto wordt ook op een ansichtkaart afgedrukt en 26 oktober bij de thuiswedstrijd tegen Willem II uitgedeeld. Op de achterkant staat een machtiging voor een donatie aan de kankerbestrijding.

KNVB

De
KNVB

Het heeft vrij lang geduurd tot iemand iets tegen de spreekkoren ondernam. "Misschien te laat, maar beter laat dat nooit", vindt De Leede. Het beleid van de KNVB is erop gericht dat clubs hun supporters zelf wijzen op de gedragsregels. Overtreders blijken moeilijk aan te pakken. "Bewijzen dat mensen kwetsende leuzen hebben geroepen, is heel lastig en het is voor de politie ook moeilijk om ze uit het stadion te halen."