HASSELT - In grootse stijl heeft Kim Clijsters zondag haar fans blij gemaakt door haar 'eigen' tennistoernooi in Hasselt te winnen. Op weg naar haar dertigste triomf was zij in de eindstrijd veel beter dan de Italiaanse Francesca Schiavone: 6-2 6-3.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Clijsters was in een uur en 16 minuten klaar met de 25-jarige routinier die zaterdag in de halve eindstrijd Michaëlla Krajicek had verslagen in een partij van meer dan twee uur. Clijsters, die dit jaar in het US Open haar eerste grandslam pakte, behaalde de negende toernooizege dit jaar en de dertigste in haar loopbaan.

De 22-jarige Belgische, tweede van de wereld, begon lauw aan de finale. Ze liet zich in de eerste game breken en kwam met 0-2 achter. Eenmaal warm liet zij niet veel heel van de derde geplaatste Italiaanse, die eerder dit jaar de finale van Bali (tegen Lindsay Davenport) en Moskou (Mary Pierce) verloor.

Eind dit jaar kan Clijsters in het WTA Tour Championship te Los Angeles haar record op tien voor dit jaar brengen. "Dat wordt de laatste van het seizoen. Dus kan ik daar alles geven", sprak zij tevreden over het resultaat voor eigen publiek.

Dubbelspel Krajicek

In Hasselt nam Clijsters' landgenote Els Callens na 16 jaar afscheid van het toptennis. De 35-jarige speelster moest huilen in de bloemenzee. Michaëlla Krajicek speelde zondag nog de finale van het dubbelspel in Hasselt. Met de Hongaarse Agnes Szavay verloor de 16-jarige Nederlandse van Emilie Loit/Katarina Srebotnik (Fra/Slv) met 3-6 4-6.

In het Oostenrijkse Linz behaalde de 23-jarige Russin Nadia Petrova, getraind door de Nederlander Glenn Schaap, haar eerste toernooizege. Zij versloeg de Zwitserse Patty Schnyder met 4-6 6-3 6-1. Voorheen verloor zij vier finales, waarvan twee (Berlijn en Bangkok) dit jaar. Petrova verhoogde daarmee de kans om zich te plaatsen voor de beste acht die het WTA Championship spelen in Los Angeles.

Kiefer

De Duitse proftennisser Nicolas Kiefer kon zichzelf niet verlossen van zijn finalecomplex sinds hij zes keer een toernooi won, waarvan de laatste in Hongkong vijf jaar geleden. In St. Petersburg verloor hij zijn negende eindstrijd op rij. De Zweed Thomas Johansson greep de hoofdprijs met 6-4 6-2. Hij won in St. Petersburg voor de tweede keer. "Dit is ergerlijk, maar ik blijf optimist. Eens zal ik weer winnen", sprak de ongelukkige verliezer.

In Basel, de woonplaats van de geblesseerde wereldranglijst, triomfeerde de Chileen Fernando Gonzalez, bijgenaamd 'Stenen Vuist'. In de finale over best-of-5 sets versloeg de winnaar van het Dutch Open (en in Auckland) de Cyprioot Marcos Baghdatis met 6-7 (8) 6-3 7-5 6-4. De 20-jarige Baghdatis rukte uit de kwalificaties op naar de eindstrijd. Een blessure aan het linker dijbeen brak de verrassing van het toernooi uiteindelijk op.

Roddick

In Lyon haalde de 23-jarige Amerikaan Andy Roddick zijn twintigste toernooiwinst binnen. Hij stond zondag slechts een uur op de baan om de Franse teenager Gaël Monfils af te troeven: 6-3 6-2. Roddick vertrok uit Lyon naar Parijs als favoriet voor de Masters Serie van komende week. In Lyon verloor hij gedurende de week geen enkele keer een opslagbeurt. Na de finale Roddick - Monfils verloor de Limburgse specialist Rogier Wassen met de Zuid-Afrikaan Jeff Coetzee de eindstrijd in het dubbelspel van de eerste geplaatste Franse combinatie Fabrice Santoro/Michael Llodra met 3-6 1-6.