BREDA - In de week dat Nederlandse subtoppers zich blameerden tegen relatief onbekende Oost-Europese ploegen schotelden NAC en FC Twente vrijdagavond het fanatiek meelevende thuispubliek een parodie op verzorgd voetbal voor. De nog steeds ongeslagen Bredase club, de minst slechte van de twee, boekte uiteindelijk door treffers van Kevin Bobson en Earnest Stewart een verdiende overwinning (2-0). De bezoekers wachten nog steeds op de eerste zege.

Steeds wanhopiger probeert beoogd wonderdokter Rene Vandereijken zijn FC Twente van de vele kwalen te genezen. De Belgische trainer wekt al in zijn vijfde competitiewedstrijd in Enschedese dienst de indruk geen oplossing te hebben voor de sportieve malaise waardoor FC Twente al onder zijn voorganger John van 't Schip werd getroffen.

Vandereijken, in het verleden niet geslaagd bij Anderlecht en Mainz, laat zijn team wekelijks in een andere samenstelling spelen. Zo had hij op bezoek bij NAC geen plaats voor Tommie van der Leegte en Bjorn van der Doelen.

Chaotisch

De vele wisselingen in de selectie zijn niet bevordelijk voor de rust in de toch al nerveuze selectie van FC Twente. Wachtend op de eerste overwinning van het seizoen speelden de Tukkers opnieuw chaotisch. De ploeg grossierde in balverlies en kwam nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval. NAC ging een dag na zijn negentigste verjaardag ongewild mee in het onverzorgde spel.

Linkerflank

NAC koos tegen FC Twente te vaak voor de lange, hoge en ongecontroleerde bal naar voren. Dat terwijl Bobson, maker van de openingstreffer, met fraaie acties op de linkerflank bleef aantonen dat NAC zijn tegenstander met verzorgd spel veel meer pijn kon doen.

Bobson was in de 36e minuut veel sneller dan de trage centrale verediger Spira Grujic en passeerde doelman Cees Paauwe met een laag schot. De vervanger van de aan zijn lies geblesseerde Sander Boschker was in de 26e minuut ook al kansloos op een kopbal van Rob Penders, maar kreeg toen hulp van de lat.

FC Twente kreeg in de eerste helft eigenlijk de beste kans. De Belgische aanwinst Jurgen Cavens profiteerde in de elfde minuut echter niet van een te zachte terugspeelbal van Alfred Schreuder. NAC bleef ook na rust de minst slechte ploeg. Orlando Engelaar, vorige week goed voor twee treffers tegen Heerenveen, stuitte tot twee keer toe op doelman Paauwe. Invaller Stewart velde in de tachtigste minuut uiteindelijk het vonnis over FC Twente. Hij scoorde op aangeven van Nebosja Gudelj de verdiende en bevrijdende tweede treffer van zijn club.