ENSCHEDE - Met een zuinige overwinning op FC Twente (1-0) heeft PSV zich aan kop van de eredivisie gehandhaafd. Enkele dagen voor de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan had PSV genoeg aan een goal van jongeling Ibrahim Afellay. Bij Twente werd slechts kort getreurd, na afloop werden op het veld in het Arke Stadion in jubelstemming de beste spelers van 40 jaar FC Twente geëerd.

De supporters van FC Twente hadden zich voor de huldiging vooral druk gemaakt over de terugkeer van Jason Culina in Enschede. De Australische spits stapte onlangs van Twente over naar PSV en maakte zich in de nasleep van die transfer niet populair in Enschede. Hij wierp een shirt, een trainingspak en een paar voetbalschoenen in een vuilnisbak en die werden gevonden door aanhangers van FC Twente.

Spandoeken

Culina werd daardoor zaterdag met veel misbaar ontvangen in het Arke Stadion in Enschede. Er hingen enkele spandoeken. Op de grootste werd zijn mobiele nummer wereldkundig gemaakt met het verzoek de "judas" te sms'en. Ook werd hij 'crocodollarhunter' genoemd en zong de harde kern van de bezoekers hem in de eerste helft langdurig negatief toe.

Vennegoor of Hesselink

De Australiër kreeg van trainer Guus Hiddink, die tevens zijn bondscoach is, geen speelminuten. Culina is vooral een speler die is aangetrokken voor de breedte. Met Beasley, Koné en Farfan koos Hiddink zaterdagavond vooral voor wendbare en snelle spelers. Na rust kreeg ook Vennegoor of Hesselink nog speelminuten. De spits, kind van de streek, werd door de aanhangers van de thuisclub wel luid bejubeld.

De Tukker moet immers dinsdagavond ook aan de bak tegen AC Milan. Dan is Koné, ook zaterdagavond de gevaarlijkste aanvaller van PSV, immers niet speelgerechtigd. In de competitie is de lange spits inmiddels niet meer dan een invaller, de laatste twee competitiewedstrijden viel hij zelfs pas in de slotfase in. In de Champions League kan hij in ieder geval tot de winterstop nog rekenen op speelminuten.

De inbreng van Vennegoor of Hesselink was in Enschede deels noodgedwongen. PSV domineerde de wedstrijd, maar slaagde er lange tijd niet in dat overwicht in goals uit te drukken. Koné was het dichtst bij een treffer, maar raakte, al ver in de tweede helft, slechts de bovenkant van de lat. Boschker had daarvoor al enkele pogingen van Lamey, Koné en Afellay onschadelijk gemaakt. In de 71e minuut kwam uiteindelijk de beloning voor PSV. Afellay nam een vrije trap kort en haalde vervolgens verwoestend uit na een kaats van Ooijer: 1-0.

FC Twente was daarvoor in de counter wel enkele keren gevaarlijk geweest. N'Kufo dwong keeper Gomes tot twee keer toe tot een redding en ook Bakircioglu was met een hard schot dicht bij een treffer. Na de treffer zette de thuisclub vervolgens alles op alles en ging va banque spelen. Trainer Coolen bracht met Afonso en Kleizen nog twee aanvallers in. Afonso ontpopte zich bijna tot goudhaantje, maar schoot bij zijn eerste balcontact slechts tegen de paal.

Groot compliment

Hiddink was na afloop tevreden over de prestatie van zijn team: "Na een week met daarin wedstrijden tegen AZ, AC Milan en Ajax ga je in dit soort wedstrijden vaak de boot in. Dat hebben we weten te voorkomen, iets dat een groot compliment waard is voor mijn ploeg."