DEN HAAG - AZ heeft zaterdagavond zonder al te veel problemen gewonnen van ADO Den Haag: 0-2. De treffers van de Alkmaarse titelkandidaat kwamen op naam van Sektioui en Arveladze. Voor de Haagse ploeg was het de vierde verliespartij op rij, inclusief de bekernederlaag afgelopen woensdag bij FC Groningen (3-0).

Bekijk video Van Gaal: Modem/ Breedband

Bekijk video Mols en Den Ouden: Modem/ Breedband

AZ kan dit seizoen een stootje hebben. De absentie van één of meer basisspelers levert vooralsnog geen al te grote problemen op voor de Alkmaarse titelkandidaat. De selectie is breed en sterk genoeg om blessures en schorsingen op te vangen.

De kracht van AZ kwam zaterdagavond bij het verzwakte ADO Den Haag (0-2) duidelijk naar voren. De steunpilaren Opdam (knie) en De Cler (dijbeen) vielen de afgelopen week weg door blessures. Eerder al moest de verrassende nieuwkomer De Zeeuw afhaken in de verdediging. Daardoor waren alleen doelman Timmer en de veelzijdige Jaliens in het Zuiderpark nog over van de succesvolle defensie uit de beginfase van de competitie.

Mathijsen

De afweer die AZ bij ADO presenteerde, mocht er echter ook zijn. International Mathijsen maakte na ruim een half jaar blessureleed (afgescheurde kniepees) een verdienstelijke rentree. Hij vormde met Vlaar, in de ogen van bondscoach Marco van Basten toch ook min of meer een international, het hart van de defensie.

De jonge AZ-verdediger was eerder deze maand na zijn rode kaart als invaller tegen PSV (0-3) even uit beeld geraakt. Volgens Van Gaal had Vlaar, die begin deze maand tegen Tsjechië mocht debuteren in het grote Oranje, behoefte aan rust. "Vooral in zijn hoofd", merkte de AZ-trainer op.

Haags kwartiertje

Met Jaliens en Steinsson op de vleugel in het Zuiderpark vormden Mathijsen en Vlaar een stevig verdedigingsblok waarmee de Alkmaarse formatie voorlopig vooruit kan. Alleen in de slotfase, het beruchte Haagse kwartiertje, vertoonde het vernieuwe AZ-bolwerk enige haarscheurtjes. Doelman Timmer hield de boel evenwel op vertrouwde manier overeind.

AZ deed zichzelf met 0-2 schromelijk te kort. Vrijwel elke aanval van de speelse brigade van Van Gaal leverde een doelkans op. Topscorer Arveladze (tien treffers) bewees echter dat hij momenteel minder scherp is dan in de eerste maanden van het seizoen. Arveladze had wel vier doelpunten in het Zuiderpark kunnen maken. Hij hield het bij eentje, een simpele intikker in de 56e minuut (0-2).

Zijn aanvalsmakker Perez maakte het ook bont bij AZ. De Deense international wilde het allemaal veel te mooi doen. Zijn meeste doelgerichte acties stierven in schoonheid. Doelman De Vries redde ook twee keer fraai in man-tegen-man situaties met Perez.

Sektioui

Van Gaal moest zich voor de rust tevreden stellen met een treffer van Sektioui, die na een kwartier in kansrijke positie wel zijn concentratie behield (0-1). De meegekomen Mathijsen legde de bal met zijn hoofd panklaar voor de Marokkaanse spits.

ADO Den Haag, dat een half elftal miste door blessures en schorsingen, kon AZ niet echt bedreigen. De Graaf, gehuurd van Feyenoord, kreeg nog wel twee goede kansen. Timmer was bij AZ echter op zijn post. "Adelaar moet weg", riepen de Haagse lieverdjes tegen het einde van de wedstrijd. De niet te benijden trainer van ADO hoorde het lijdzaam aan.

Barry stopt

Barry van Galen is bij AZ bezig aan zijn laatste seizoen. "Ik stop. Het is voor 99 procent zeker", liet hij zaterdag in het Noord-Hollands Dagblad weten. De 35-jarige middenvelder vindt het na vijftien jaar betaald voetbal mooi geweest.

Trainer Louis van Gaal zei na afloop van de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag nog niet op de hoogte te zijn van het naderende afscheid van Van Galen. "Ik heb nog niets van hem gehoord. Zolang hij die mededeling nog niet tegen mij heeft gedaan, reageer ik nergens op."

Van Gaal wilde ook niet antwoorden op de vraag of hij het een verstandige beslissing van Van Galen zou vinden. "Ook daar ga ik niet op in. Wel wil ik zeggen dat het dit seizoen al een verrassing is dat hij nog bij AZ speelt. Hij had eerder dit jaar immers ook al grote twijfels over de voortzetting van zijn loopbaan."

Van Galen, die in het Zuiderpark in de 58e minuut naar de kant ging, vindt het beroep van profvoetballer bij AZ fysiek steeds zwaarder. "Ik herstel steeds minder snel." Het drukke speelschema met Europees voetbal, met soms drie duels in de week, kan hij al niet meer volgen. Voor de laatste uitwedstrijd in de Oekraïne bleef hij uit voorzorg thuis.