ROTTERDAM - Excelsior moest vrijdagavond in alle opzichten zijn meerdere erkennen in AZ: 1-2. Feyenoords technisch vaardige satellietclub kon niet op tegen de vooral fysiek sterkere Alkmaarders, die in de slotfase nog volkomen onnodig in de problemen kwamen.

Excelsior, dat op drie spelers na (Van Dieren, Boutahar en Holman) in dezelfde formatie aantrad als waarmee vorig seizoen promotie werd afgedwongen, was vooral voor rust onmachtig tegen AZ. Een vrije trap van Boutahar schampte het hoofd van Van Dieren, waardoor de bal net naast ging en diezelfde Van Dieren kopte even later voorlangs, maar verder was het AZ dat de lakens uitdeelde.

Opzij

De Alkmaarders toonden zich veel agressiever dan de Kralingers, die vooral kracht te kort kwamen om AZ te kunnen verontrusten. Met name de frèle spits Lopes liet zich voortdurend opzij zetten door Wijker, terwijl de vleugelspitsen Koswal en Pinas zelden hun directe tegenstanders De Cler en Tobiasen de baas konden.

Het Alkmaarse overwicht werd na 33 minuten in de eerste treffer tot uitdrukking gebracht, nadat Van Galen een trekbal van Nelisse strak achter Malkowski had geknald. Op slag van rust mocht de actieve Nelisse een solo langs de achterlijn met 0-2 besluiten.

Feller

Excelsior beet na rust met de als invaller debuterende Braziliaan Bastos (voor Boutahar), El Hamdaoui (voor Van Dieren) en Nouwen (voor Koswal), feller van zich af en nam zelfs enige tijd het initiatief over. Een afstandsschot van Swerts suisde net over, voordat Mtiliga een voorzet van Pinas beheerst naar 1-2 kopte.

Maar ook in die fase waren de beste kansen voor AZ. Een poging van grote afstand van Perez kon, nadat Malkowski zijn doel had moeten verlaten, nog juist door de Excelsior-keeper over worden getikt. Meerdink aarzelde te lang alleen voor Malkowski en invaller Elkhattabi stuitte ook nog een keer op de Excelsior-doelman.

Doordat de bevrijdende treffer uitbleef, kwamen de Alkmaarders in de slotfase zelfs nog ernstig in moeilijkheden. Een vrije trap van Bastos vloog echter net over. Doelman Moens greep kordaat in bij enkele hachelijke situaties, waardoor AZ de zege mee naar Alkmaar mocht nemen.