AMSTERDAM - Met een striemend fluitconcert beoordeelden de supporters van Ajax vrijdagavond de zoveelste mislukte voorstelling van dit seizoen in de Arena. De teleurgestelde fans hadden zojuist negentig minuten toegekeken hoe hun club ook tegen Heerenveen een machteloze indruk maakte: 0-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Erger nog dan het doelpuntloze gelijke spel en de maar liefst vijftien verliespunten in tien competitiewedstrijden is het sombere toekomstperspectief voor het huidige Ajax. Niets wijst erop dat de afgezakte topclub binnenkort beter gaat presteren.

Kansen

"Of dat vrij uniek is? Dat denk ik wel, ja", gaf coach Danny Blind toe. De trainer van Ajax wil de moed niet opgeven. "Ik heb in de kleedkamer opbeurende woorden gesproken. De spelers hebben gegeven wat ze hebben. Maar we hebben weer geen doelpunten afgedwongen. Kansen waren er genoeg. Over de werklust en de manier van spelen, kan ik de ploeg daarom weinig verwijten maken."

"Die bal wil er gewoon niet in. Het is ook een kwestie van vertrouwen. Hoe langer een doelpunt uitblijft in de wedstrijd, des te gehaaster wordt ons spel. De druk neemt dan toch toe. We hebben weer twee punten verloren. Het gat met de koploper is nu al veel te groot. Maar ja, ik kan er niets anders van maken."

Plezier

De reactie van de Ajax-fans na afloop van de slechte wedstrijd was begrijpelijk. De trouwe toeschouwers van Ajax beleefden dit seizoen erg weinig plezier aan hun seizoenkaart. De club verloor voor eigen publiek van rivaal Feyenoord en Heracles en ADO Den Haag verlieten de Arena ook al met een puntje.

Vertrouwen

Ajax won dit seizoen in de competitie voor eigen publiek alleen van Roda JC. Hoofdtrainer Blind kan vooralsnog rekenen op het vertrouwen van de achterban. Al voor de wedstrijd spraken de trouwe supporters van de Amsterdamse F-side hun steun voor de coach uit.

De fans ontvouwden een groot spandoek met daarop de tekst: "Blind vertrouwen in Danny." Tijdens het duel scandeerden de supporters van de thuisploeg de naam van de oefenmeester. "Danny Blind is een echte Ajacied."

Ontslagen

De trainer van Ajax reageerde onbewogen op de loftuitingen aan zijn adres. Toch kan het bijna niet anders dan dat de steun van de achterban hem goed heeft gedaan. Na Olsen, Wouters, Adriaanse en Koeman zal de leiding van de Amsterdamse club niet snel weer vroegtijdig van een hoofdtrainer afscheid nemen. Blind weet echter ook dat er wel eens trainers bij Ajax bij minder slechte resultaten zijn ontslagen.

Rosenberg

Blind is niet in zijn eentje schuldig aan de slechte seizoenstart van de nummer twee van vorig seizoen. De oefenmeester kan het ook niet helpen dat scouts van de club nog steeds geen ervaren speler als PSV-er Cocu hebben gevonden. De hoofdtrainer stond wel helemaal achter de komst van de tot nu toe teleurstellende spits Rosenberg, die tegen Heerenveen bij een gelijke stand 90 minuten op de bank bleef.

Flankspelers

Je mag Blind wel verwijten dat Ajax bijna wekelijks met een andere voorhoede acteert. De Amsterdamse club speelde in de laatste vijf duels zonder resultaat met maar liefst twaalf verschillende aanvallers. Na het verloren uitduel met PSV mocht Anastasiou het tegen Heerenveen weer eens centraal in de aanval proberen. De Griek werd door Pienaar (rechts) en Babel geflankeerd. Het duo maakte wederom niet duidelijk waarom Blind bij absentie van echte flankspelers met buitenspelers blijft voetballen.

Met Boukhari op de positie van de geschorste linkshalf Sneijder leed Ajax aan de bekende kwalen van het huidige seizoen. De ploeg speelde in een te laag tempo, kreeg veel te weinig uitgespeelde kansen en was slordig in de afwerking. Voor rust schoten Anastasiou en Babel in kansrijke positie naast. Doelman Waterman reageerde goed op doelpogingen van Boukhari en Pienaar.

Misser

Waterman stond na rust wederom een treffer van Boukhari in de weg. Op jacht naar de felbegeerde openingstreffer koesterde Ajax veel balbezit en was het soms dichtbij een doelpunt. De beste kans van de wedstrijd was voor Huntelaar, de zo makkelijk scorende spits van Heerenveen. Hij kopte vrij voor doelman Stekelenburg naast en voorkwam met zijn misser dat Ajax zich nog erger blameerde. Een treffer van Ajacied De Jong werd in blessuretijd wegens buitenspel terecht afgekeurd.

Trabelsi

Blind weet nog niet of hij woensdagavond tijdens de uitwedstrijd in de Champions League tegen FC Thun over Hatem Trabelsi kan beschikken. De rechtsback viel vrijdagavond tijdens de competitiewedstrijd tegen Heerenveen (0-0) uit met een dijbeenblessure.

Maduro en Pienaar verlieten ook voortijdig het veld in de ArenA. Maduro had last van zijn enkel en Pienaar klaagde over een pijnlijke dijbeenspier. Beide spelers zijn woensdag in Bern waarschijnlijk inzetbaar.

Trainer Blind kan in het duel met FC Thun geen beroep op spits Charisteas doen. De Griek is nog steeds niet van een hersenschudding hersteld.