VALKENBURG - Valkenburg verdient miljoenen euro's aan de finish van de derde etappe van de Tour de France op 4 juli. De gemeente verwacht op die dag tussen de 300.000 en 600.000 bezoekers, die naar verwachting tot 6 miljoen euro zullen besteden in hotels, cafés en restaurants. De totale omzet voor de regio kan zelfs oplopen tot 20 miljoen euro, voorspelde wethouder R. Huntjens van Valkenburg tijdens een persconferentie vrijdag.

Huntjens baseert zich op een onderzoek door Fontys Hogescholen uit Tilburg naar de impact van de Amstel Goldrace 2004. Die trok 300.000 bezoekers, en die zorgden voor een omzetstijging van bijna de helft voor de eetcafés en eenderde voor de restaurants, aldus Huntjens.

De Tour komt op 4 juli vanuit het Belgische Pietersvoeren bij Margraten Nederland binnen, waarna de renners via een bochtig en heuvelachtig parkoers slingeren door Slenaken, Partij, Wittem, Eys, Ubachsberg, Wijlre, Etenaken, Schin op Geul en Valkenburg.

Cols

In totaal beklimmen de renners in Zuid-Limburg drie cols van de vierde categorie: de Loorberg in Slenaken, de Trintelen in Eys en de Cauberg in Valkenburg. In Schin op Geul wordt nog een tussensprint gehouden. Van de 216,4 kilometer die de wielrenners op 4 juli vanuit Luxemburg naar Valkenburg afleggen, fietsen ze 33,5 kilometer door Nederlands grondgebied.