LONDEN - Max Mosley is herkozen als voorzitter van de internationale automobiel federatie FIA. De 65-jarige Brit ligt bij de start van zijn vierde opeenvolgende termijn als hoogste baas in de autosport wel meteen onder vuur. Bandenfabrikant Michelin haalt naar aanleiding van enkele nieuwe regels hard uit en verwijt Mosley een geheime agenda te hebben.

De verkiezing van Mosley in Rome was een slechts een formaliteit aangezien er geen tegenkandidaten waren. Wat niet wil zeggen dat iedereen binnen de Formule 1 het beleid van de Brit steunt. Luttele uren na diens herverkiezing haalde Michelin fel uit. Dat heeft Mosley vooral te danken aan zijn beslissing om in 2006 opnieuw bandenwissels toe te staan tijdens de races.

De meeste fans juichen deze beslissing toe, maar Michelin is het niet eens met de plotse ommezwaai van de FIA. In het kader van kostenbesparingen moesten Michelin en concurrent Bridgestone vorig seizoen een band ontwikkelen die het de volledige race moest uithouden. Nu staat de FIA bandenwissels opnieuw toe en dus moeten de bandenfabrikanten alweer nieuwe banden gaan ontwikkelen zodat de kosten minstens met 15% doet stijgen. Een plotse beslissing die Michelin, op zijn zachtst gezegd, "vreemd" vindt.

"De FIA toont nog maar een keertje aan dat hun beleid niet enkel ondoorzichtig, maar ook totaal onsamenhangend is en ze niks van de technische kant van de sport begrijpen", klinkt het bij de Fransen. "We vragen ons echt af of de FIA geen bijbedoelingen heeft om de regels opnieuw te wijzigen."

Met deze laatste zin verwijst Michelin naar de nauwe relatie tussen de FIA en concurrent Bridgestone. De FIA wil vanaf 2008 een nieuw bandenmonopolie invoeren en volgens insiders willen ze daarvoor graag samenwerken met de Japanse concurrent van Michelin. Het feit dat Michelin in 2005 echter duidelijk beter presteerde (18 zeges tegenover 1 voor Bridgestone) zou een doorn in het oog van de FIA zijn. Het is meteen ook een mogelijke reden om de klok terug te draaien en het voordeel van Michelin weg te vlakken.