BERLIJN - Gunda Niemann-Stirnemann beëindigt per direct haar schaatsloopbaan. De succesvolste schaatsster aller tijden heeft dat donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Berlijn. "Vanwege zware rugklachten kan ik mijn rentree op het ijs helaas niet maken", zei de veelvoudig kampioene.

De 39-jarige Erfurtse schaatste negentien maanden geleden haar laatste wedstrijd. Daarna begon het sukkelen met haar rug, waardoor ze vorig seizoen helemaal niet in actie kwam op het ijs. Ze wilde aanvankelijk komend weekeinde meedoen aan selectiewedstrijden voor de wereldbeker en nog een serieuze poging wagen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in februari in Turijn. Daar ziet ze nu vanaf.

Slapeloze nacht

Niemann won in haar lange carrière negentien wereldtitels, veroverde drie gouden olympische medailles, werd acht keer Europees kampioen en stelde negentien keer een wereldrecord scherper. Ze heeft verder een record van 98 wereldbekerzeges achter haar naam. De rugklachten kwamen de afgelopen weken tijdens de trainingen in alle hevigheid opzetten. Het besluit om definitief te stoppen nam Niemann woensdag. "Daarna had ik een slapeloze nacht."

Wunder-Gunda

'Wunder-Gunda' domineerde jarenlang het langebaanschaatsen bij de vrouwen. Tussen 1991 en 1999 veroverde ze acht keer de wereldtitel allround. Ze voegde daar nog eens elf titels bij de WK afstanden aan toe. Olympisch goud won ze op de 3000 en 5000 meter in Albertville 1992 en op de 3000 meter in Nagano 1998.

Ze vergaarde ook nog vier zilveren plakken en een bronzen. Haar enorme erelijst heeft haar drie keer de 'Schaats-Oscar', de meest prestigieuze prijs in deze wintersport, opgeleverd. Ook is ze uitgeroepen tot Schaatsster van de Eeuw'.

Na de winter van 2002 laste ze een pauze in om zich te wijden aan het moederschap. De rentree in het seizoen 2003/2004 mislukte wegens fysieke malheur.