PARIJS - Wat de meeste wielerliefhebbers al wisten, werd donderdag bij de presentatie van het routeschema in Parijs officieel bevestigd. De Ronde van Frankrijk komt volgend jaar naar Valkenburg. De Limburgse gemeente is op dinsdag 4 juli finishplaats van de derde etappe.

In 1992 was Valkenburg al eens start- en finishplaats in de Tour. De ritzege was destijds, onder massale belangstelling, voor de Fransman Gilles Delion. Burgemeester Nuytens rekent op zo'n 250.000 bezoekers. Het is voor het eerst sinds 1996 (Den Bosch) dat een Touretappe in Nederland eindigt.

Straatsburg

De Tour van 2006 doet vier landen aan maar kent desondanks een tamelijk klassiek parkoers. De start is, zoals al langer bekend, op 1 juli in Straatsburg. Via Luxemburg (Esch-sur-Alzette) wordt koers gezet naar Nederland. Een dag na het bezoek aan Valkenburg is het Belgische Hoei startplaats van de vierde etappe. Later volgt een uitstapje naar Spanje. Op 13 juli eindigt de elfde etappe op Pla-de-Beret.

L'Alpe d'Huez

Er zijn twee individuele tijdritten, aan het einde van de eerste week in Rennes en op de op één na laatste dag in Montceau-les-Mines. De ploegentijdrit is verdwenen. De Tour van 2006 telt vijf bergritten. Drie aankomsten zijn bergop: het Catalaanse Pla-de-Beret, het Alpenoord La Toussuire en de haast traditionele rit naar L'Alpe d'Huez.

De Tour eindigt op 23 juli na 3639 kilometer in Parijs.