HOUSTON - De honkballers van Chicago White Sox hebben de World Series gewonnen. De ploeg won woensdagavond voor de vierde keer op rij van Houston Astros in de finale van het Amerikaanse landskampioenschap. Het was voor het eerst sinds 1917 dat White Sox de titel in de Major League veroverde.

De vierde overwinning in de best-of-seven reeks was een krappe. Chicago won in het Minute Made Park van Houston met 1-0, dankzij een punt van Jermaine Dye in de achtste inning. De slagman van de Sox werd na het duel uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de World Series.

Aartsrivaal

De zege van Chicago White Sox betekende meer dan een sportief hoogtepunt. De ploeg rekende ook af met de frustratie om altijd maar in de schaduw te staan van de immens populaire stadsrivaal Chicago Cubs. Bij de wedstrijden van de Cubs zit het stadion bomvol, terwijl de White Sox vaak voor lege tribunes spelen. "We zijn niet langer het tweede team van Chicago", riep een opgetogen slagman Carl Everett.

De White Sox domineerden dit jaar het Amerikaanse profhonkbal. Het team werd kampioen van de American League met liefst 99 overwinningen. Het versloeg in de play-offs titelhouder Boston Red Sox en Los Angeles Angels.

Die opmerkelijke resultaten bleken nog niet voldoende om de interesse van het grote publiek op te wekken. Slechts zestien miljoen mensen zagen op televisie de eerste twee finalepartijen van de World Series, acht miljoen minder dan gewoonlijk.

Langste wedstrijd

Terwijl de duels tussen Chicago en Houston meer dan de moeite waard waren. Wedstrijd drie ging zelfs de boeken in als de langste wedstrijd ooit in de World Series. De teams stonden 5 uur en 41 minuten op het veld en pas na veertien innings viel de beslissing. De verstokte fans van White Sox poetsten met de eclatante winst in de World Series 2005 een smet uit het verleden weg. Jaren is de club achtervolgd met de scheldnaam 'Black Sox'. Een verwijzing naar de verloren finale in 1919, toen de honkballers van Chicago zich lieten omkopen en Cincinnati de zege schonken.