UTRECHT - VVV Venlo heeft woensdag ten koste van FC Utrecht de achtste finales van de strijd om de Gatorade Cup bereikt. De koploper van de eerste divisie versloeg de Utrechters in de eigen Galgenwaard na verlenging met 2-1.

FC Utrecht speelde in de extra tijd met tien man. Shew-Atjon was in de negentigste minuut met zijn tweede gele kaart naar de kant gestuurd. In de reguliere speeltijd hadden Kantelberg namens VVV en Fortuné voor de doelpunten gezorgd. De winnende treffer kwam na 92 minuten op naam van Garcia.

FC Groningen

Na de 3-1-competitiezege van zondag was FC Groningen in het bekertoernooi opnieuw te sterk voor ADO Den Haag. Ditmaal werd het 3-0 waarmee de Groningers doorstootten naar de achtste finales.

Cornelisse zette de thuisclub voor rust op voorsprong. Na rust verdubbelde Nevland, met zijn eerste treffer van het seizoen, de voorsprong van de Groningers. De Noor werd kort daarna gewisseld voor Salmon, die met een doelpunt voor de de 3-0 eindstand zorgde.

In de achtste finales, waarin de deelnemers aan Europees voetbal instromen, strijden tien eredivisieclubs, vijf clubs uit de eerste divisie en Jong Ajax.

FC Twente

Minder in de competitie, beter in het bekertoernooi. FC Twente voetbalde zich woensdagavond in Waalwijk ten koste van RKC naar de achtste finales van de Gatorade Cup, 1-2 in de verlenging. De Enschedese club toonde zich namelijk meer cupfighter dan de Brabantse verrassing in de eredivisie.

NEC

Met een beter genomen strafschoppenserie nam NEC woensdagavond een beetje revanche voor de verloren bekerfinale van de club in 1973 tegen NAC. Na een gelijke stand na reguliere speeltijd (1-1) en verlenging (2-2) schaarden de Nijmegenaren zich in de eigen Goffert ten koste van de bezoekers uit Breda bij de laatste zestien van het nationale bekertoernooi.

De laatste bekerontmoeting tussen beide ploegen dateerde van 32 jaar geleden. Een apetrotse en toen dertienjarige Lokhoff zag in een uitverkochte Kuip toe hoe Bish en Brouwers zijn favoriete ploeg de laatste prijs van betekenis bezorgden (2-0).

NAC

Tot zijn ergernis moest de huidige trainer van NAC in een ruim voor de helft gevuld Goffert-stadion constateren dat de mooiste alliteratie in het betaalde voetbal dit keer niet garant stond voor kwalitatief hoogstaand en aantrekkelijk spel.

Van Hooijdonk

Zoals zo vaak dit seizoen kende een beter spelend NAC opnieuw veel problemen met scoren. De Bredase club stelde de luidruchtige achterban afgelopen zomer aanvankelijk tevreden met de komst van spitsen als Sikora, Vonlanthen en publiekslieveling Van Hooijdonk. Uitgerekend de laatstgenoemde routinier kan zijn draai bij NAC voorlopig moeilijk vinden.

Zijn vooralsnog enige competitiedoelpunt maakte Van Hooijdonk vanaf de strafschopstip in het duel met hekkensluiter RBC. Een steeds langere serie vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied en twee handen vol goede doelkansen leverden maar geen treffers op.

Ook op bezoek bij een door de afwezigheid van de geblesseerde topschutter Niedzielan gehandicapt NEC deed Van Hooijdonk aanvankelijk niet denken aan de spits die Feyenoord onder meer de UEFA-beker bezorgde. Al na tien minuten trof hij van dichtbij de lat. Twee vrije trappen schoot de spits in de muur.

Anders dan vrijdag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-1) beoordeelden de NAC-supporters de inspanningen van Van Hooijdonk niet met een fluitconcert. De spits, bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de onrealistisch hoge verwachtingen bij de achterban, beloonde het geduld met de gelijkmaker.

Van den Eede

Die was nodig omdat rechtsback Elshot van NAC zich na zestien minuten vergreep aan Leiwakabessy. NEC-spits Van den Eede, in Breda jammerlijk mislukt, benutte de strafschop: 1-0. Na de gelijkmaker van Van Hooijdonk in de 74e minuut miste Jenner een ideale mogelijkheid op de tweede treffer van NAC. Barreto was namens NEC dichtbij een tweede doelpunt.

In de tweede helft van de verlenging bewees Van Hooijdonk nogmaals dat hij wel degelijk van grote waarde voor NAC kan zijn. Hij liet Mendes da Silva scoren: 1-2. De wedstrijd leek beslist maar NAC-doelman Van Zwam kende te veel problemen met een inzet van Barreto, waardoor Olsson gelijk kon maken: 2-2.

NAC-verdediger Van Zwaanswijk kreeg in de laatste minuut van de verlenging een tweede geel kaart en zag vanaf de zijkant toe hoe Van Hooijdonk als Panenka scoorde en alleen Wisgerhof van NEC en Elshot en Van Gessel namens NAC tijdens de noodzakelijke strafschoppenserie misten.