LONDEN - De Formule 1 krijgt in 2006 alweer een nieuw kwalificatiesysteem. De internationale autosportfederatie FIA voert een systeem in waarbij alle rijders samen de baan op gaan, maar de 5 traagste rijders na 20 minuten moeten stoppen. Uiteindelijk vechten dus maar tien rijders om de pole position.

Dit seizoen gingen de twintig F1-rijders op zaterdag elk om beurt de baan op om hun kwalificatierondje af te werken, maar dat systeem kon de fans (en vooral die voor de televisie) niet echt boeien. De FIA besloot daarom hun hulp in te roepen en liet hen via het internet een nieuw systeem kiezen. Meer dan 150.000 fans kozen voor het "drop-out systeem" en de Wereldraad voor Motorsport keurde deze manier van kwalificeren woensdag goed.

3 x 20

Ook in 2006 zal de kwalificatie op zaterdag maar een uurttje duren. Nieuw is echter dat de sessie in drie wordt gedeeld. Bij de start van de kwalificatie moeten alle rijders meteen de baan op. Een kwartier lang moeten ze proberen een zo snel mogelijk rondje te rijden. Alle rijders mogen zelf kiezen hoeveel rondjes ze rijden. Na 15 minuten volgt een eerste pauze van 5 minuten en moeten de 5 traagste rijders de pitbox opzoeken. Zij krijgen vervolgens de startplaatsen 16 tot 20 toegewezen.

Na de eerste korte pauze herhaalt deze procedure zich nogmaals. Belangrijk is wel dat bij de start van het tweede deel de tellers terug op nul worden geplaatst. Zo zijn alle rijders verplicht opnieuw één of meerdere snelle rondetijden neer te zetten. Aan het eind van de tweede sessie worden de 5 traagste rijders opnieuw naar de kant gestuurd. Voor de overige tien rijders begint de strijd om de pole position dus maar echt in de laatste 20 minuten.

Extra spanning

Om het laatste deel van de kwalificatie nog spannender te maken voert de FIA nog een extra regel in. De tien rijders die nog een laatste keer de baan op moeten zijn verplicht de race te starten met de hoeveelheid benzine die hen na de kwalificatie rest. Dat geldt niet voor de 10 rijders die eerder te traag werden bevonden. Zij mogen wel nog bijtanken voor de start van de race. Dit strategisch vraagstuk moet volgens de FIA in 2006 voor nog meer spanning gaan zorgen. Wait and see...