AMSTERDAM - Marc Rosset heeft definitief een punt gezet achter zijn tennisloopbaan. De Zwitserse Olympisch kampioen van 1992 speelde deze week zijn laatste toernooi in Basel, waar hij alleen in het dubbelspel uitkwam. "De beslissing om met pensioen te gaan, had ik al een paar maanden geleden genomen", liet de 35-jarige Rosset weten.

De Zwitser speelde begin dit jaar drie challengertoernooien, maar verdween daarna van de tennisbaan. "Ik kwam toen in een moeilijke periode terecht door de dood van een vriend", aldus Rosset, die daarnaast al drie jaar Davis Cup-captain van zijn land was. Die baan raakte hij in juli kwijt, nadat de spelers om zijn ontslag vroegen.

Olympisch goud

Rosset won in zijn carrière vijftien toernooien en haalde in 1996 de halve finales op Roland Garros. Het hoogtepunt voor de voormalig nummer negen van de wereld was echter het winnen van Olympisch goud in Barcelona. "Dat was een geweldig moment in mijn leven, maar ook van mijn notering in de toptien kan ik nog steeds genieten."

Vliegramp

De loopbaan van Rosset kreeg zeven jaar geleden een bizarre wending toen hij na een vroege uitschakeling op de US Open zijn vliegtuig naar Genève miste. Het toestel van Swissair stortte vlak na het opstijgen neer met 229 doden als gevolg. Tennis werd opeens bijzaak voor de toen mentaal geknakte Rosset.