DEN HAAG - In het slepende fraudeproces Feyenoord tegen heeft het Openbaar Ministerie dinsdag voor het gerechtshof in Den Haag lagere straffen geëist tegen voorzitter Jorien van den Herik en de club. In de beroepszaak, aangespannen door het OM, is een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar geëist tegen de Rotterdamse preses en een geldboete van 15.000 euro.

In de eerdere rechtszaak wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte eiste het OM een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen Van den Herik. De officier van justitie had in 2002 een boete van 1,1 miljoen euro tegen Feyenoord gevraagd. In de beroepszaak werd die eis dinsdag tegen de club teruggebracht tot 1 miljoen, waarvan 250.000 euro voorwaardelijk.

Lange duur strafzaak

De rechtbank in Rotterdam sprak zowel Van den Herik als Feyenoord drie jaar geleden vrij. Het OM diende dinsdag lagere eisen in, vooral wegens de lange duur van de strafzaak. De zitting dinsdag in Den Haag, die om 09.30 uur begon en pas na 18.00 uur was afgerond, was de zesde behandeling in hoger beroep.

Inval

Het Hof doet over twee weken, op 8 november om 13.00 uur, uitspraak in het gecompliceerde strafproces, dat in 1998 met een inval bij Feyenoord door de FIOD werd ingezet. Centraal in de fraudezaak staat de transfer van de Australiër Aurelio Vidmar in 1995 van Standard Luik naar Feyenoord. De aanvaller had contractueel recht op een deel van de transfersom.

Belastingdienst

Volgens de belastingdienst moet die bonus, van ongeveer 1 miljoen dollar netto, als tekengeld worden beschouwd en dient Feyenoord daarover loonheffing te betalen. De Rotterdamse club bestrijdt dat en stelt dat alle lasten van de Vidmar-transfer in België afgedragen dienen te worden. Volgens het OM gaf Van den Herik leiding aan de opzettelijke belastingontduiking, die ook bij de transfers van twee andere spelers in 1995 zou zijn toegepast.

Van den Herik furieus

Jorien van den Herik heeft dinsdag voor het gerechtshof in Den Haag de aanklagers in het fraudeproces tegen hemzelf en Feyenoord met de grond gelijk gemaakt. Volgens de Rotterdamse voorzitter heeft het Openbaar Ministerie in de slepende zaak onder meer karaktermoord op hem gepleegd. "Mijn aanklagers zouden zich diep, diep moeten schamen", betoogde hij.

Van den Herik maakte na een uitputtende zittingsdag gretig gebruik van zijn recht op het laatste woord. "Het OM wilde zich door niets of niemand laten overtuigen dat Feyenoord een bonafide club is en dat ik volstrekt te goeder trouw heb gehandeld. Men bleef volharden in de eigen werkelijkheid en in de eigen waarheid. Als je per se wilt geloven dat water kan branden, dan is dat kennelijk ook zo, al is voor ieder ander duidelijk dat het onmogelijk is."

Arrogantie van de macht

Van den Herik, die ouderwets in vorm was tijdens zijn referaat van ruim een uur, sprak van tunnelvisie en arrogantie van de macht. "In deze zaak is de waarheidsvinding door het OM op een niet te tolereren wijze geweld aangedaan. Daarmee bevinden we ons op een hellend vlak en komt onze rechtstaat in gevaar."

Volgens Van den Herik hebben het OM, de Belastingdienst en de FIOD maar één doel: "Het bewijs te zoeken en indien dat niet kan op de een of andere manier ervoor te zorgen dat aangetoond kan worden dat door Feyenoord en mij belastingfraude is gepleegd. Deze aanpak is voor mij ongelooflijk, verbijsterend. Ik heb het gevoel dat men er willens en wetens op uit is geweest om Feyenoord en mij in een kwaad daglicht te stellen. Het blijven vervolgen op basis van vermoedens is laakbaar en door dat te doen wordt mij het recht op mijn persoonlijke vrijheid ontnomen."

Groot hart voor Feyenoord

Van den Herik vocht als een leeuw in de raadskamer. Hij zette zichzelf neer als een eerlijke, slagvaardige en hardwerkende ondernemer, met een groot hart voor Feyenoord. "Gesjoemel past niet bij mij en bij de club. We houden van rechttoe-rechtaan. Ik ben aardig, maar ook moeilijk. Lief, maar ook lastig, zegt mijn vrouw. In mijn eerste bedrijf spreken mijn mensen nog steeds over mij als die 'kale klerelijer', maar zeggen ze erbij: 'je weet wel wat je aan hem hebt'. Ik ben en blijf wie ik ben. In mijn denken past absoluut geen fraudegericht beleid. Zo ben ik niet opgevoed."