SAN REMO - De Italiaanse profwielrenner Dario Frigo is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 12.000 euro. De rechtbank in San Remo gaf de wielrenner maandag deze straf voor zijn aandeel in het dopingschandaal tijdens de Ronde van Italië van 2001.

Frigo, op dat moment tweede in het algemeen klassement, moest de Giro verlaten nadat doping was aangetroffen in zijn hotelkamer. De rechtbank veroordeelde de renners Alberto Elli en Giuseppe Di Grande tot dezelfde straf. Zij zijn schuldig bevonden aan het gebruik van verboden middelen. Masseur Primo Pregnolato kreeg zelfs acht maanden voorwaardelijke celstraf voor zijn rol in hetstimuleren van dopegebruik.

Eisen

De straffen zijn grotendeels overeenkomstig de eisen van de officier van justitie in het slepende dopingproces dat voortvloeide uit de razzia in de Giro van vier jaar geleden. De politie viel in halteplaats San Remo de hotels binnen van alle ploegen en doorzocht de kamers op verboden middelen.

Het Openbaar Ministerie klaagde liefs zestig renners en teambegeleiders aan. Twaalf van hen kwamen uiteindelijk voor de rechter. Van die twaalf kregen ook nog de renners Domenico Romano en Ermanno Brignoli voorwaardelijke gevangenisstraffen (respectievelijk vijf maanden en twintig dagen en één maand en tien dagen).

Vrijgesproken

Vijf renners, tegen wie twee maanden cel was geëist, werden vrijgesproken: Pavel Padrnos, Giampaolo Mondini, Daniele de Paoli, Stefano Zanini en Giuliano Fugueras.

Frigo, voormalig winnaar van Parijs-Nice en de Ronde van Romandië, kwam in juli in de Ronde van Frankrijk weer in opspraak. Zijn vrouw was bij de grens aangehouden met dopingmiddelen in de auto. Frigo moest de Tour verlaten.