LONDEN - De Formule 1 stapt over op een ander kwalificatiesysteem. De internationale automobielfederatie FIA besloot maandag volgend seizoen van de kwalificaties een soort afvalrace te maken. Dat zou aantrekkelijker zijn voor het publiek.

Een zegsman van de FIA zei dat alle raceteams akkoord zijn met de wijziging. De FIA draait volgend seizoen ook een maatregel terug. Dit jaar was het verwisselen van banden tijdens de grandprixwedstrijden niet toegestaan. In 2006 mag het weer.

In de huidige kwalificaties rijdt elke bolide feitelijk rondjes tegen de klok. De coureur met de snelste rondetijd verdient poleposition. Volgend jaar introduceert de FIA twee korte wedstrijdjes, waarbij telkens een aantal racewagens afvallen. De beste tien strijden in een derde race van 20 minuten om de voorste startplek.

In 2007 zien de formule-1-auto's er aan de achterkant heel anders uit. De FIA en de teams hebben een akkoord bereikt over een revolutionaire achtervleugel, die inhalen moet vergemakkelijken. De zogeheten CDW-vleugel vermindert de turbulentie achter de bolides en bevordert dat de auto's elkaar in bochtige stukken circuit dichter op de wielen kunnen zitten.