MADRID - Tennisser Rafael Nadal heeft het masterstoernooi van Madrid op zijn naam gebracht. De 19-jarige Spanjaard besliste zondag het duel met opponent Ivan Ljubicic pas na vijf sets in zijn voordeel (3-6 2-6 6-3 6-4 7-6).

De Kroaat kwam twee sets voor en leek Nadal in zijn macht te hebben, maar de nummer twee van de wereld liet zich oppeppen door 10.000 uitzinnige Spaanse fans op de tribunes en vocht zich op heroïsche wijze terug in de wedstrijd. Nadal won daarna drie sets op rij.

Vierde toernooizege

De man uit Mallorca boekte met Madrid al zijn vierde toernooizege in een masters dit jaar. Eerder won hij Monte Carlo, Rome en Montreal. Het was in totaal Nadals elfde zege van 2005 en hij is daarmee op gelijke hoogte gekomen met de Zwitser Roger Federer.

Ljubicic zette Nadal vanaf het begin onder druk. De Spanjaard stond bijna vastgenageld op de baseline. Hij vond geen antwoord op de harde service, diepe forehands en plotselinge dropshots van Ljubicic, de nummer twaalf van de wereld, die al zestien wedstrijden achtereen had gewonnen.

Weg omhoog

Pas in het derde bedrijf vond Nadal de weg omhoog en lukte het hem zijn Kroatische tegenstander pijn te doen. In de vierde set gooide Nadal, aangemoedigd door het publiek, alle remmen los. Hij leverde een paar onmogelijke ballen af en dwong een vijfde set af. Die ging gelijk op tot de tiebreak. Daarin was Nadal net iets scherper.

"Ik heb deze wedstrijd kunnen winnen dankzij de steun van de supporters. Zij zorgden ervoor dat ik me uit een bijna geslagen positie kon terugvechten", sprak de winnaar.