WAALWIJK - Feyenoord is zijn koppositie kwijt. Bij RKC leden de Rotterdammers zondag de tweede nederlaag van het seizoen. Door een treffer van verdediger Teixeira in de slotminuut werd het 2-1 voor de thuisclub.

Als wel vaker toonde Feyenoord zijn kwetsbare punten bij tijd en wijle in vol ornaat. Op de flanken blijft het defensief behelpen. In het midden trok niemand de regie naar zich toe en stapelden de verdedigende fouten zich op. Typerend was dat RKC naast twee doelpunten ook nog eens drie keer op de paal schoot.

Curve

De Waalwijkers, die na vijf opeenvolgende overwinningen drie keer hadden verloren, waren vooral in het eerste deel sterk. Het viel mee voor Feyenoord dat slechts Martens in die fase scoorde. Met een prachtige curve verraste de middenvelder Aerts, die wegens de blessure van Lodewijks debuteerde in het Rotterdamse doel.

Voor RKC, dat de blessuregevoelige Van Haaren al snel zag uitvallen, had er in die fase meer ingezeten. Hoogendorp en Keller raakten 'het hout', een vrije trap van Hoogendorp ging rakelings naast en De Ceulaer vroeg vergeefs om een strafschop na door Snoyl onderuit te zijn getrokken.

Wissel

Met enkele taktische omzettingen en een wissel (Boussaboun voor Paauwe) stelde Koeman, vorig seizoen nog op de bank in Waalwijk, orde op zaken. Althans, zo leek het. Feyenoord kreeg een overwicht, RKC deed weinig meer dan tegenhouden. De gelijkmaker leek, en bleek, slechts een kwestie van tijd. Hij viel zo'n tien minuten voor het einde. Castelen profiteerde van zwak ingrijpen van RKC's achterhoede, met name van gelegenheidsback Fuchs.

Genadeklap

Feyenoord leek de tollende tegenstander vervolgens nog wel de genadeklap te kunnen toebrengen. Desondanks speelden zich ineens de gevaarlijke situaties aan de andere kant af. Eerst raakte Van de Haar de paal, vervolgens was het door Teixeira wel raak, 2-1. RKC, met de (voorlopig tot de winterstop) van Feyenoord gehuurde spelers Zuiverloon en De Ceulaer in een actieve rol, kon de zege na de drie nederlagen gebruiken.

Koster

"Heel prettig. Op basis van het hele duel vond ik de overwinning ook terecht", vond coach Koster. "Eerlijk gezegd had ik er na de gelijkmaker van Feyenoord niet meer op gerekend. De 2-1 was een meevaller. Toch denk ik dat we er recht op hadden."

Koeman

Dat bestreed Koeman niet. "We hebben verdiend verloren. In de duels waren we zwak. Daardoor gaven we RKC de ruimte op het middenveld en in zo'n situatie kan het aardig voetballen. In plaats van attent te zijn stonden we te dekken op afstand. Dat is vragen om problemen."