ALKMAAR - Het was een zondag met een lach en een traan voor AZ. Vreugde was er in Alkmaar over de royale zege op laagvlieger Willem II (5-1), over de stijlvolle rentree in de eredivisie van invaller Meerdink (doelpunt en assist) en over de late nederlaag van concurrent Feyenoord bij RKC Waalwijk (2-1).

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zonnige gebeurtenissen in de Alkmaarderhout werden evenwel overschaduwd door een pijnlijk incident rond international Opdam. De centrale verdediger raakte aan de zijkant van het veld geblesseerd in een slidingduel met Bobson en ploeggenoot Steinsson. Opdam moest een kwartier voor tijd per brancard het veld verlaten. Met een ambulance ging de ongelukkige speler voor nader onderzoek naar het ziekenhuis.

"Ik heb hem na afloop maar heel even gesproken", vertelde AZ-trainer Louis van Gaal, die vorige week ook al zijn andere centrale verdediger De Zeeuw zag wegvallen. "Barry zat er mentaal best wel een beetje doorheen. Volgens de eerste diagnose is er niets gebroken, maar is wel iets beschadigd bij het kniegewricht. Heel jammer voor Barry, maar misschien valt het nog mee."

Moens

Breekpunt in de wedstrijd was het wegzenden van doelman Moens in de 39e minuut. De voormalige AZ-keeper haalde de doorgebroken Van Galen, terug in het basisteam na een weekje rust, neer waarna arbiter Van Dongen reglementair niets anders kon doen dan een dubbele straf toepassen: rood voor Moens en een strafschop voor AZ. Landzaat scoorde van elf meter, waardoor de slordige thuisploeg toch met een voorsprong kon rusten (2-1).

De geplaagde Willem II-trainer Maaskant sprak van een goede beslissing van de scheidsrechter. "Maar wat mij betreft mogen de regels in dit soort situaties veranderen. Een strafschop en een gele kaart zijn zwaar genoeg. Met rood voor de doelman speelt de betreffende ploeg daarna vaak een verloren wedstrijd. Zo ook wij hier bij AZ."

Regels

Collega Van Gaal sloot zich volledig aan bij de woorden van Maaskant. "Maar regels zijn regels en zolang die niet zijn veranderd, moeten we ermee leven", wilde de voormalige bondscoach van Oranje nog wel even kwijt. De immer kritische AZ-trainer maakte na afloop een ietwat chagrijnige indruk. De perfectionist staarde zich absoluut niet blind op de klinkende cijfers.

"Na een goed eerste kwartier ebde ons offensief helemaal weg", bromde Van Gaal. "Willem II kwam heel goed in de wedstrijd. Na die rode kaart voor Moens en die benutte strafschop was het eigenlijk geen wedstrijd meer. Maar we hebben de numerieke meerderheid slecht uitgespeeld, vind ik. Iedereen ging zijn eigen dingen doen, er stond geen team meer. Dat geeft nog wel even stof tot napraten." Sektioui, in de 29e minuut uitgevallen met een ribblessure, opende de score in Alkmaar met een rake kopbal.

Draaibal

Agustien zorgde voor 1-1 met een bekeken draaibal. Na de veelbesproken strafschop van Landzaat voerden uitblinker Perez, Meerdink (terug na zeven maanden blessureleed) en Steinsson (uit een pass van Meerdink) de score op.

"Een fantastische invalbeurt voor Martijn", deed Van Gaal in de perskamer toch nog een beetje opgetogen. "Maar maandag speelt hij gewoon weer met Jong AZ tegen Jong NAC. Hetzelfde geldt voor verdediger Joris Mathijsen. Zo doen wij dat bij AZ met spelers die langdurig geblesseerd zijn geweest."

FC Groningen

Het lot wil dat ADO Den Haag binnen drie dagen twee keer in het Groningse Oosterparkstadion speelt. In de eredivisiewedstrijd toonde de door griep geplaagde selectie van FC Groningen zich zondag een redelijke gezonde patiënt. De noordelingen wonnen met 3-1. Twee doelpunten werden geproduceerd door Danny Buys. De ploeg uit Den Haag krijgt woensdag een herkansing, want dan staat het bekerduel tegen dezelfde ploeg op het programma.

Handicaps

Ook ADO had zondag zo zijn handicaps. Grujic (knie) en O'Brian (lies) ontbraken door blessures. Maar dat woog allemaal niet op tegen het verzwakte elftal van trainer Jans. Twee basisspelers (Seedorf en Luirink) lagen met griep op bed en twee waren geschorst (Florén en Kruiswijk). Daarnaast stapten Matthijs en Nevland verre van fris in het veld. Het tweetal had last van buikloop.

Jans was gedwongen vier invallers op te stellen. Toch had hij zich het duel tegen de degradatiekandidaat heel anders voorgesteld. Wat ADO liet zien, zag er beter uit dan wat de tegenstander bracht. De bezoekers gingen in de eerste helft echter onzorgvuldig met een drietal kansen om. Stroeve raakte met een fraaie omhaal de paal, De Graaf vergat in een leeg doel te schieten en Saeijs kopte net over. De spelers van Groningen beperkten zich tot gedisciplineerd verdedigen en wachten op de gelegenheden voor een tegenstoot.

Openingstreffer

Die kwamen en werden voortreffelijk uitgevoerd. Buys zorgde, na een voorzet met de hak van Fledderus, in de beginfase voor de openingstreffer. Net voor rust vuurde Buys opnieuw een voltreffer af, nadat Cornelisse met een fraaie loopactie de complete ADO-defensie uiteen had getrokken.

Furieus

Na rust begon Groningen furieus. "Dat deden we ook in de eerste helft. We hadden de orkaankracht van Wilma", zei Jans na afloop. Met enorme passie en overgave werd direct de aanval gekozen, maar de afronding liet te wensen over. Buys raakte in de 47e minuut de paal en uiteindelijk schoot Cornelisse in derde instantie raak. Na de ruime voorsprong bewogen de spelers van Groningen zich plotseling apathisch over het veld. Slechts af en toe joeg de verdediging de bal naar voren naar de eenzame aanvallers.

ADO stelde daar aanvankelijk ook weinig tegenover. Tot De Graaf met een individuele actie de 3-1 binnentikte. De thuisclub liet zich vervolgens keer op keer aftroeven, maar had geluk dat de Hagenaars niet meer met scherp schoten. "De vermoeidheid sloeg toe in het team. Maar we zijn de mindere fase gelukkig goed doorgekomen", aldus Jans.