ISTANBUL - Wegracer Marco Melandri heeft zondag gezegevierd in de Grote Prijs van Turkije in de MotoGP. Het was de eerste GP-winst voor de Italiaan in de koningsklasse. Hij hield wereldkampioen Valentino Rossi af van een twaalfde zege dit seizoen. Daarmee zou Rossi het record van Australiër Mick Doohan uit het seizoen 1997 hebben geëvenaard.

Honda-coureur Melandri had op het gloednieuwe circuit van Istanbul anderhalve seconde voorsprong op de Yamaha van zevenvoudig wereldkampioen Rossi. De Amerikaan Nicky Hayden finishte als derde op bijna zeven seconden. De GP van Turkije was de voorlaatste WK-race van 2005. Melandri heeft de beste papieren om tweede te worden in de eindstand.

250cc

Casey Stoner heeft in Istanbul de 250cc-klasse gewonnen. De Australische motorcoureur verwees op zijn Aprilia twee Honda-rijders naar de plaatsen twee en drie: De Spanjaard Daniel Pedrosa en de Japanner Hiroshi Aoyama.

125cc

De Franse motorcoureur Mike Di Meglio heeft de 125cc-klasse gewonnen. De Honda-rijder bleef de Italiaan Pasini en de Japanner Koyama voor.