EINDHOVEN - In het stadion waar het exact elf jaar geleden voor het laatst won van PSV nam Ajax zondagmiddag voorlopig afscheid van de landstitel. Na de schlemielige nederlaag (1-0), Simons benutte een onterecht toegekende strafschop, mag de Amsterdamse club op dit moment niet mopperen dat de competitie met play-offs wordt afgesloten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tot grote tevredenheid van het fanatieke thuispubliek beëindigde PSV een succesvolle week in stijl. Na thuisoverwinningen op AZ en Ajax heeft de Eindhovense club weer een uitstekend uitzicht op prolongatie van de landstitel. Ook het doelpuntloze gelijke spel midweeks tegen AC Milan stemde de beleidsmakers van de Eindhovense club begrijpelijk zeer tevreden.

Hiddink

Trainer en technisch directeur Hiddink mag opgelucht constateren dat de kritiek op hem voorlopig ook weer tot het verleden behoort. De oefenmeester kwam in het begin van het seizoen een beetje in opspraak omdat hij naar Australië reisde terwijl ze bij PSV naarstig naar vervangers voor vijf vertrokken basisspelers speurden.

Voor de zoveelste keer in zijn loopbaan bewijst Hiddink ook deze competitie bij PSV waarom hij overal in de wereld als coach geliefd is. Vorig seizoen repte bij de Eindhovense club niemand over de vertrokken aanvallers Kezman, Robben en Rommedahl. Heimwee naar Van Bommel, Vogel, Park, Lee en Bouma hebben ze op dit moment bij PSV ook al niet meer.

Tegenslagen

Ajax, dat na de eerste negen wedstrijden al dertien verliespunten heeft, raakt haast gewend aan tegenslagen. Het huidige elftal lijkt in niets meer op de talentvolle jonge ploeg die twee jaar geleden nog bijna via AC Milan de halve finales van de Champions League bereikte. Spelers staan stil in hun ontwikkeling of schitteren bij andere clubs.

Spits

Scouts van de Amsterdamse club speuren nog steeds vergeefs naar een scorende spits of geboren leider. Trainer en technisch directeurs komen en gaan en na het aangekondigde vertrek van de ontevreden Nuninga en Blocks vertegenwoordigt de overgebleven voorzitter Jaakke nog als enige het Ajax-bestuur.

"Geen dictatuur maar echte Ajacieden in het bestuur", stond er op een groot spandoek dat de meegereisde supporters van de Amsterdamse club in het uitverkochte Philips-stadion toonden. De fans zagen toe hoe trainer Blind zijn vergeefse zoektocht naar de meest ideale bezetting van de aanval voortzette.

Linksbuiten

Na Babel, Mitea, Manucharyan, Boukhari, Sneijder en Rosales mocht Pienaar het tegen PSV als linksbuiten proberen. Babel moest centraal voorin zijn voorgangers Rosenberg, Charisteas en Anastasiou proberen te vergeten. Rosales acteerde weer als rechtsbuiten.

De wisselingen misten wederom het gewenste resultaat. Ajax kreeg nauwelijks mogelijkheden. De beste kans was in de 24e minuut voor centrumspits Babel. De Amsterdammer deed ongewenst denken aan zijn voorgangers dit seizoen centraal in de aanval van Ajax en schoot in kansrijke positie over.

Duikeling

PSV leidde op dat moment al met 1-0. Het ontging scheidsrechter Vink dat Farfan in de tiende minuut wel heel opzichtig een penalty probeerde te versieren. De arbiter zag in de duikeling van de Peruviaan een strafschop en beboette de verbaasde Emanuelson met een gele kaart. Simons liet doelman Stekelenburg vanaf elf meter kansloos: 1-0.

Vink

Scheidsrechter Vink nam overigens wel meer foutieve beslissingen. Zo ontging het de arbiter onder meer ook hoe Pienaar gemeen natrapte bij Afellay. Ajax was ook na rust niet de mindere van PSV. Zoals wel vaker dit seizoen speelde de ploeg aardig tot aan het vijandelijke strafschopgebied.

Uitgespeelde kansen bleven ook in de tweede helft uit. Afellay verhinderde op de doellijn dat De Jong de gelijkmaker maakte. De sterke Koné verzuimde in de slotfase tot tweemaal toe nog meer zout in de wonden van Ajax te strooien. De spits, vorig seizoen in Amsterdam medisch afgekeurd, kon Stekelenburg niet passeren.