ROTTERDAM - Roda JC is weer aan de betere hand. De ploeg van trainer Stevens meldde zich door een zege zaterdagavond bij Sparta (3-2) in de middenmoot, een plaats waar de Kerkraders ook minimaal moeten staan. Voor Roda JC betekende het resultaat op het Kasteel de eerste punten in een uitwedstrijd na nederlagen tegen Ajax, Heerenveen en RKC Waalwijk.

Na het verlies tegen Ajax (1-4) bungelde Roda JC met slechts drie punten ergens onderin de eredivisie. Maar door zeges in Kerkrade tegen Vitesse (3-2) en FC Utrecht (2-1) was de weg naar boven ingezet, al bleef het spel matig. De winst tegen FC Utrecht had ook een schaduwzijde. Van Dessel viel in die wedstrijd uit met een ernstige knieblessure. Hij is maanden uit de roulatie. Tegen Sparta speelde Bodor in zijn plaats.

Debuut

Een grote verrassing bij Roda JC was echter het debuut van de Belgische doelman Kevin Begois, onlangs teruggehaald van VVV Venlo. Vorige week tegen FC Utrecht zat hij nog op de bank, maar tegen Sparta zat daar ineens Vladan Kujovic in trainingspak. De sluitpost uit Servië en Montenegro maakte fouten tegen onder meer Ajax en Vitesse. Trainer Stevens slachtofferde hem om een einde te maken aan al die tegendoelpunten. Het debuut van Begois viel echter tegen. Hij maakte een onzekere indruk.

De Belg had wel de pech dat hij geen tijd kreeg om lekker in de wedstrijd te komen. Na twee minuten schoot Spartaan Obodai de bal op de paal en zes minuten later schoot De Fauw een vrije trap binnen: 1-0.

Ommekeer

Het matige duel ging daarna lange tijd gelijk op. De ommekeer kwam in de 31e minuut toen de opnieuw zwakke Zoontjes, in het nauw gebracht door Cissé, de bal in zijn eigen doel werkte. Sparta was meteen van slag, maar had geluk dat de Kerkraders enkele kansen misten.

In de tweede helft brak het gemis van de geschorste Michels, Polak en Rose en de geblesseerde Van den Bergh Sparta op. Het lang verwachte debuut van de jonge Nigeriaan Kaita kreeg daardoor geen glans. Zonder echt goed te spelen liep Roda JC Via Cissé en Oper uit naar 3-1. Cvetkov zorgde met zijn eerste competitiedoelpunt voor Sparta nog voor een spannende slotfase.