ROOSENDAAL - Zelfs hoopgevende statistieken bieden RBC geen soelaas meer. Ook tegen Vitesse, vorig seizoen door de Brabanders nota bene tot twee keer toe verslagen, was de thuisploeg zaterdagavond in Roosendaal niet bij machte de eerste zege te boeken, 0-3. Nog meer tegenslag trof de hekkensluiter, want doelman Volders wacht na zijn rode kaart enkele wedstrijden schorsing.

RBC begon met goede bedoelingen aan het duel, met als ruggesteun de positieve herinneringen aan de twee ruime overwinningen (4-1 in Roosendaal, 3-1 in Arnhem) op Vitesse uit de vorige jaargang.

Buitenspel

Al na 25 seconden bolde het net achter Wapenaar, maar scheidsrechter Nijhuis keurde de treffer van Smolders af wegens buitenspel. De Arnhemse doelman graaide even later de bal van de schoen van Elkhattabi, die bijna een riskante kopbal van Van der Schaaf had afgestraft.

Een beginnersfout van Fortes Rodriguez beroofde RBC echter van alle illusies. De routinier bood na 20 minuten Janssen, niet bepaald gezegend met een korte draaicirkel, een vrijgeleide. Janssen mocht de bal na een inworp aannemen, simpel zijn tegenstander uitkappen en de hoek uitzoeken.

Aandacht

De middenvelder van Vitesse vestigde daarna nog enkele keren de aandacht op zich. Zijn eerste afstandsschot ging net naast, de tweede poging eindigde op de vuisten van Volders. De Belgische doelman kreeg kort voor de rust de rode kaart nadat hij de doorgebroken Janssen, alweer hij, had gevloerd. Met tien man was de machteloosheid van RBC nog schrijnender.

Friebel toonde zich na de rust een waardige vervanger, maar hij was ook kansloos bij een inzet van invaller Hersi, die op dat moment amper twee minuten in het veld stond. Kort voor tijd zorgde Janssen met een schuiver nog voor de derde Arnhemse treffer.

Drang

Vitesse voelde eigenlijk niet eens de drang de score nog verder op te voeren, was coulant voor RBC dat na drie wissels zowel aanvoerder Loran als Acuna naar het einde zag strompelen.

De thuisclub heeft dringend behoefte aan nieuwe impulsen, wil RBC niet al in een heel vroeg stadium van de competitie als degradant vast komen te staan. Vooral de geringe productiviteit baart trainer Roks immense zorgen. De ploeg scoorde in negen wedstrijden pas vier keer, waarvan nog de helft uit een strafschop.