ROTTERDAM - Excelsior heeft de jacht op de koppositie in de eerste divisie geopend. Het elftal van trainer Mario Been zette vrijdagavond op basis van een sterke eerste helft concurrent FC Volendam met 3-1 opzij. Beide ploegen staan nu drie punten achter op koploper VVV Venlo, dat in stadion De Koel geen moeite had met Haarlem (4-1).

De Rotterdammers kunnen echter maandag hun slag slaan als zij thuis de inhaalwedstrijd tegen subtopper FC Den Bosch inhalen. De van Feyenoord overgekomen Been heeft bij Excelsior de beschikking over een mix van routiniers (Dijkhuizen, Zijm, Hertog) en talenten. Dat levert vaak aantrekkelijk voetbal op. Met name jeugdinternational en middenvelder Luigi Bruins lijkt dit seizoen door te breken.

Inzet

In de eerste helft was Excelsior ook beduidend sterker dan Volendam. De technisch vaardige ploeg van trainer Brandts liet het toen op basis van inzet afweten. Die slappe instelling kostte Volendam bij rust twee doelpunten. Hertog zette Excelsior al in de tweede minuut op voorsprong en benutte na ruim een half uur een strafschop: 2-0.

Flater

Volendam kwam in de tweede helft een stuk agressiever voor de dag. Excelsior bracht zich echter zelf in de problemen. De verder onzichtbare Tuyp scoorde na een kwartier tegen, na een flater van doelman Graafland. In de fase dat Volendam zich opmaakte voor een slotoffensief scoorde invaller Voskamp in de 84e minuut de 3-1 voor Excelsior.

Treffers

Koploper VVV was binnen één helft al klaar met FC Haarlem. Door treffers van Kantelberg, Platvoet, Fleuren en Janssen stond het bij rust 4-0. De Limburgers drongen niet langer aan. Axwijk scoorde tegen, 4-1.

De ambities van Helmond Sport kregen een deuk in Apeldoorn. AGOVV boekte met 9-1 de grootste overwinning van het seizoen. Gonzalo maakte drie doelpunten. De aanvaller had voor de '10' kunnen zorgen als hij niet een strafschop had gemist. De 9-1 was ook de grootste zege van AGOVV sinds de rentree in het betaalde voetbal.

MVV dat met 3-1 won bij Stormvogels/Telstar werd medekoploper in de derde periode. Gommans, Miceli en Brncic scoorden voor 'Maastricht' met een tegentreffer van Pinto.

Fans

Bij Fortuna Sittard begint het steeds meer te rommelen. Bij de nummer laatst van de eerste divisie staat de positie van trainer Chris Dekker ter discussie. De fans van de club uitten hun ongenoegen over de zwakke prestaties dit seizoen. De Graafschap, versterkt met Robbemond en De Groot, won vrijdag bij Go Ahead Eagles (1-2) met doelpunten van Ax en Salem.