STUTTGART - Yuri van Gelder heeft zich vrijdag gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen turnen in Melbourne. De Brabantse ringenspecialist deed dat bij de wereldbekerwedstrijden in Stuttgart. De Europees kampioen moest van de Nederlandse bond KNGU vormbehoud tonen om naar Australië te mogen. De eis was 9,3, Van Gelder scoorde in de kwalificaties 9,725.

De Waalwijker ging daarmee als eerste door naar de finale van zaterdag. Hij hield de Rus Safosjkin (2e met 9,637) achter zich. Van Gelder turnde een licht aangepaste oefening, waarin hij nog niet koos voor een nieuw element dat hij in de training perfectioneert.

Van Gelder wil dat moeilijke onderdeel, speciaal ontwikkeld voor Melbourne, volgend weekeinde voor het eerst tonen bij de wereldbekerwedstrijden in Glasgow.

Finale

In Stuttgart bereikte Nederlands meerkampkampioen Jeffrey Wammes de finales van de onderdelen vloer (9,200) en sprong (9,681). Epke Zonderland haalde niet de finale op voltige en rek, maar wel op brug (9,562). Wammes haalde op rek evenmin de eindstrijd.

Aan de limiet voor de wereldtitelstrijd hebben nu zes turners voldaan. Twee weken geleden haalden Wammes, Zonderland, Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Loes Linders al de eis. Zondag kunnen daar nog turners bijkomen bij de laatste WK-kwalificatiewedstrijden in Heerenveen (mannen) en Amsterdam (vrouwen).