BRUSSEL - De antidopingcommissie van de Vlaamse Gemeenschap heeft de Nederlandse wielrenner Stefan van Dijk een schorsing van twee jaar opgelegd, waarvan één jaar voorwaardelijk. De sprinter van de Belgische ploeg Mr. Bookmaker kreeg de straf omdat hij in juni was weggereden toen hij voor zijn huis in Oud-Turnhout een busje van de antidopingcontrole zag staan.

Zijn advocaat gaf eerder tijdens de hoorzitting voor de commissie toe dat Van Dijk in een paniekreactie was gevlucht. "Omdat hij dit heeft toegegeven, is de straf lager uitgevallen", bevestigde een woordvoerder van de Vlaamse Gemeenschap. Van Dijk kreeg naast de schorsing ook een boete van 500 euro. Van Dijk heeft na ontvangst van het vonnis twee weken de tijd om in beroep te gaan.

Vreemd

De wielrenner won dit jaar onder meer een etappe in de Eneco Tour. In augustus verlengde hij het contract met zijn ploeg nog met twee jaar. De kans bestaat dat de verbintenis nu wordt beëindigd. Ploegleider Hilaire Van Der Schueren wist vrijdagavond officieel nog niets. "Ik ben niet op de hoogte gesteld, dat vind ik vreemd.

Definitief

Ik denk toch dat Stefan sowieso wel in beroep zal gaan, maar ik heb hem nog niet gesproken. Als de Vlaamse Gemeenschap hem schorst en dat besluit definitief is, zal ik niets anders kunnen doen dan hem ook schorsen. Maar ik hoop dat het zo ver niet hoeft te komen."