AMSTERDAM - Voorzitter John Jaakke staat onder grote druk nu medebestuursleden Klaas Nuninga en Hein Blocks hun functies ter beschikking hebben gesteld. Het duo geeft hun positie op wegens een verschil van inzicht over de wijze waarop het bestuur dient te functioneren. Ze stappen pas op bij Ajax als de club geschikte opvolgers heeft gevonden.

Het vertrek van twee van de drie bestuurders, die ook een meerderheid in de raad van commissarissen van Ajax vormen, verzwakt de positie van voorzitter Jaakke. Nuninga en Blocks zijn niet de eerste beleidsmensen die de club sinds het aantreden van de preses in 2002 de rug toekeren. Trainer Ronald Koeman en technisch directeur Louis van Gaal gingen het duo vorig seizoen voor. Algemeen directeur Arie van Eijden vertrekt in december. "Groener dan groen", oordeelde de vertrokken Van Gaal onlangs nog over Jaakke.

Jaakke

Jaakke, die Michael van Praag opvolgde, ziet geen verband tussen het vertrek van de vijf beleidsmensen. Hij heeft zijn functie wel bij de ledenraad van de Amsterdamse club ter beschikking gesteld. Het machtigste orgaan binnen Ajax is donderdagavond bij elkaar gekomen. Het is onduidelijk of over het aanblijven van Jaakke is gestemd.

Ledenraad

De ledenraad van Ajax heeft de bevoegdheid bestuursleden op ieder moment uit hun functie te ontheffen. In het cluborgaan zijn onder meer KLM-topman Leo van Wijk, ex-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn en oud-speler Dick Schoenaker vertegenwoordigd.

Trainer Danny Blind van Ajax noemt het nakende vertrek van Nuninga, oud-speler van Ajax, en Blocks, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, slecht voor de club. "Blocks is volgens mij een hele goede commissaris en penningmeester. Nuninga ademt en spreekt voetbal. Ook zijn vertrek is een grote aderlating. Jammer, het is zaak dat de club goede opvolgers aantrekt."

Blind

Twee dagen voor de belangrijke uitwedstrijd bij PSV wilde Blind niet al te veel over het vertrek van Nuninga en Blocks kwijt. "Ik ga mezelf wel snel over de zaak informeren. Dat lijkt me logisch. Met Nuninga heb ik altijd heel intensief samengewerkt. Ook al als hoofd jeugdopleiding."

Karakter

Jaakke reageerde vrijdagavond tijdens een ingelaste persconferentie op Schiphol. "Natuurlijk is dit geen leuke dag voor mij en de club. Maar het moest zo lopen. We verschilden over sommige dingen van mening en we kwamen daar maar niet uit. Onze karakters botsten ook. Dat heeft niet meegeholpen."

"Het is ook niet zo dat ik nu in mijn eentje de macht heb gegrepen. Kijk maar wat de ledenraad allemaal kan beslissen. Ik ben ook niet bang dat Ajax te veel mensen met een voetbalachtergrond verliest. De vervanger van Nuninga zal heus wel uit de voetbalwereld komen."

Seizoen

"Ik zie ook geen overeenkomst tussen het vertrek van Van Gaal, Koeman, Van Eijden, Nuninga en Blocks. Ook wat dat betreft kan ik mezelf niets verwijten. Of ik ook aan het einde van het seizoen nog voorzitter ben? Ja hoor, zeker weten."