DNJEPROPETROVSK - Over wie of wat was hij het meest tevreden? AZ-coach Louis van Gaal moest donderdagavond na de puike zege op het middelmatige FC Dnjepropetrovsk (2-1) even nadenken over zijn antwoord. Uiteindelijk bleek hij over de "samenwerking tussen de laatste vier" het meest te spreken.

Voor die conclusie van Van Gaal viel wel iets te zeggen. Door de blessure van De Zeeuw, het mentale dipje bij Vlaar en de rustpauze voor Van Galen, moest de voormalige bondscoach van Oranje voor de openingswedstrijd in de groepsfase van het UEFA-bekertoernooi iets anders bedenken. Het nieuwe verdedigingsblok Steinsson, Jaliens, Opdam en De Cler stond in de Oekraïne als een huis.

Doelman Timmer toonde zich daarbij het perfecte slot op de deur. De tweede doelman van Oranje verrichtte in de slotfase, toen AZ het even moeilijk had, een wereldredding op een schot van dichtbij van Melasjtsjenko. "Ook dankzij Henk hebben we hier verdiend gewonnen", constateerde Van Gaal voldaan.

Opdam

AZ had na de ontnuchterende nederlaag afgelopen zaterdag bij PSV (3-0) iets goed te maken. "En dat hebben we hier gedaan", meende Opdam, die zijn status als international volledig waarmaakte. "We hebben laten zien dat we het spelletje nog niet zijn verleerd. We hebben geduld getoond, de bal goed rondgespeeld en we zijn niet in paniek geraakt. Deze drie punten pakt niemand ons nog af."

Druk

Opdam had wel iets meer tegenstand verwacht van het kleurloze FC Dnjepropetrovsk, dat bewees dat de twaalfde plaats in de nationale competitie geen vergissing is. "Maar het was ook onze verdienste dat die gasten amper aan voetballen toekwamen", legde de centrale verdediger uit. "Door constant druk te zetten op de bal, konden we hun counter er goed uithalen. Ze wisten gewoon niet wat ze moesten doen. Ik had ze overigens ook wel iets gretiger verwacht."

Kluts kwijt

AZ kwam feitelijk alleen na de onverwachte treffer van Matoekin een kwartier voor tijd in de problemen. "Toen waren we even de kluts kwijt", beaamde Van Gaal. Opdam: "Dat hadden we aan onszelf te wijten. We liepen te veel achteruit."

Van Gaal: "Na die fantastische redding van Timmer kregen we weer controle over de wedstrijd. We hebben hier sterk gedomineerd. Ik ben trots op mijn spelers. Ze hebben gespeeld op het vertrouwde niveau van AZ."

De Alkmaarse ploeg deed zichzelf wel te kort in de afronding. AZ liet een handvol uitstekende kansen liggen. De Noord-Hollandse brigade moest het doen met ietwat fortuinlijke doelpunten van Arveladze en Sektioui. De sterke IJslander Steinsson kopte in de slotfase op de lat. "De uitslag is dan ook aan de magere kant", merkte Van Gaal terecht op.